Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeDünya Böbrek Günü'nde böbrekleriniz hakkında biraz düşünmeye ne dersiniz?

Dünya Böbrek Günü’nde böbrekleriniz hakkında biraz düşünmeye ne dersiniz?

-

Mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü kapsamında böbrek sağlığına dikkat çekmek için etkinlikler yapılmaktadır. Ülkemizde her 7 kişiden biri ne yazık ki kronik böbrek hastasıdır ve kronik böbrek hastası olan 60 bin kişi ise diyaliz tedavisi görüp böbrek nakli beklemektedir.

Böbreklerimiz ne işe yarar?

Her gün yemek yaparız ve yemek sırasında bir sebzenin çer-çöp kısmını veya tüketmeyeceğimiz kısmı ayıklarız, işte böbreklerimiz tam da bunu yapıyor. Yediğimiz yiyeceklerin vücudumuzda kullanırken zararlı ve fazla maddeleri kan yoluyla alır süzgecinden geçirdikten sonra idrarla dışarı atımını sağlar. Yaptığı bu işlem yaşam için çok değerlidir.

Böbrek hastalıklarının birçoğu yetersiz su içmekten, sağlıksız beslenme, fazla miktarda tuz tüketimi, sigara ve alkol tüketimi, yanlış ilaç tüketimi, hareketsizlik ve obezite ile birlikte ağız ve diş sağlığı bakımının yeteri düzeyde yapılmaması ve önemsenmemesi gibi nedenlerden ötürü karşımıza çıkabiliyor.

Böbrek hastalıklarından koruna bilmek için;

Öncelikle her yazımda bahsediyorum lütfen yeterli su tüketin. (Sıvı değil su lütfen bu iki kavramı önemseyin bedenimizdeki tek seyreltici madde sudur- günlük su tüketimi kilonuzun yazın yüzde 5’i, kışın yüzde 4’ü)

Yeterli su içmek günlük tükettiğimiz toksik maddelerin seyreltilmesini sağlarken aynı zamanda bazı aminoasitlerin ve minerallerin böbrek içerisinde birikerek oluşturduğu taş hastalıkları da önlenmiş olacaktır.

böbrek 1Günlük kısıtlanmış tuz tüketim alışkanlığının kazanılması da böbrek sağlığıyla birlikte göz ve kalp-damar sağlığını da korumaktadır. Yemeklere fazladan eklediğimiz her tuzun sizi akut böbrek yetmezliğine, tansiyon hastalıklarına ve körlüğe götürebileceğini unutmayınız. Günlük tuz ihtiyacınız Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği üzere 65 kiloluk bir insan için 5 gramdır ve 5 gramın üzerine tükettiğiniz her gram zararlıdır.

Sigara tüketiminden uzak durup alkol tüketimini de sınırlandırarak böbrek sağlığımızı koruyabilmekteyiz.

Her yıl yüzlerce kişi yanlış ilaç ve (özellikle antibiyotik ve ağrı kesiciler) sonucu akut böbrek yetmezliğine girmekte ne yazıktır ki ülkemizde de bunun hiçbir şekilde önlemini almayan bir sağlık sistemi ile de karşı karşıyayız. Hekime sorulmadan hiçbir ilaç tüketilmemeli ve hekime başvurduğunuzda da hiçbir tahlil yapıp muayene etmeyen hekimin sadece sizi dinleyerek önerdiği ilacı da kullanmak doğru tedavi etme şekli değildir, sağlık sisteminin hekime biçtiği tedavi şeklidir. Hekimlerinizi yönlendirmeleriniz yanlış ilerleyen bu sisteme karşı birlikte çözüm üretme yöntemi olabilir.

böbrek 2

Hareketsizlik ve obezite ile mücadele de böbrek hastalıklarından korunma şeklidir. Ağız ve diş sağlığı böbrek sağlığını korumada çok önemlidir. Diş çürüğü ve ağız yapısındaki bozukluk, sindirim sistemini doğrudan etkiliyor. Sağlıksız dişler, mide ve sindirim sistemi hastalıklarına, beyin, kalp, akciğer, böbrek üstünde olumsuz etkilere zemin hazırlıyor, enfeksiyon riskini artırıyor. Bu nedenle günlük diş sağlığına önem vermek gerekiyor bunların başında her yiyecek tüketiminden sonra ağzı çalkalamak ve düzenli diş fırçalamak çok önemli fakat diş fırçalarken de marketlerden alınan diş macunlarının sadece sermayenin para kazanarak sağlığımızı tehlikeye attığını söylemeden geçemeyeceğim. Diş macunları ve ağız temizleme suları yerine kuru diş fırçası ile veya doğal diş macunu yöntemleriyle ağız temizliğini sağlayabileceğiniz unutmayınız.

Sağlıklı beslenmek de böbrek sağlığını koruyor. Özellikle Anadolu’da ve Mezopotamya’da alışılmış olan etli ve yağlı yemek kültürünün dengeli beslenme yöntemine dönüşmesi ve ısmarlama protein diyetlerinin (Karatay ve dukan diyetlerinin) değil sağlıklı ve doğal besleneme yöntemlerinin uygulanması gerekiyor. Et ve protein ağırlıklı beslenmek böbrek sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Anlattıklarımız bizleri böbrek hastalıklarından koruyacak bazı yöntemler. Bir hastalığa yenik düşenler var. Ne yazıkki böbreğini kaybeden birçok kişi var, bunların tedavi şekli de organ nakli. Organ bağışında bulunalım, yaşamı paylaşalım.

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Sergen Sucu
Sergen Sucu
Diyarbakırlıyım. Savaşın içine doğmuş, barış ve doğa için çırpınan selden bir damlayım. Susuz bir yaşam olmaz. Sağlığın, enerjinin, özgürlüğün yolu da sudan geçer. Suyun metalaştırılmasına karşı ve sağlıklı, temiz, içilebilir, ücretsiz suyun toplumlaşması için Türkiye’deki ve dünyadaki mücadele kanallarında bulundum. 2009 yılından beri Doğal Tıp üzerine çalışıyorum. Doğadan geldik ve yaşamsal ne varsa hepsi doğayla ilişkilenmek zorunda. Bunun için sağlıkta ve evrende öz yönetim modelli bir yaşamı kurmak isteyenlerle doğadan bir güleç parça olarak çalışıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol