Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafFotoğrafta erkek hegemonyasına karşı bir duruş: Kadın gözüyle erkek bedenine bakmak

Fotoğrafta erkek hegemonyasına karşı bir duruş: Kadın gözüyle erkek bedenine bakmak

-

Türkiyeli, farklı meslek gruplarından, farklı yaşlardan 22 kadının bir araya gelerek oluşturduğu kadıNgözÜyle fotoğraf grubu, ilk “nü” fotoğraf sergisini 3-16 Kasım tarihleri arasında Fransa’da, Nancy şehrinde gerçekleştirecek. Ancak onları ilgi çekici ve “ilk” yapan özellikleri bambaşka. 

Öncelikle hepsinin isimlerini birer birer okumalı, unutmamalıyız: Bahar Akkoyun, Ceren Bıyıklı, Dana Orhon, Elif Gökçe, Esra Çolak, Halime Tural, İpek Kuray Özşahin, Jasemin Sadıker, Kler Kasutol, Candan Taşatmanlar, Liriya Lee, Mehtap Bülbül, Meltem Çiftçi, Nurhayat Yenice, Oylum Bülbül Ananas, Özlem Demircan, Özlem Yıldırım Gözde, Özlem Sezgin, Pınar Derin Gençer, Semra Uyar, Servet Deniz, Sevinç Doğu Yılmaz, Ülkü Aydın.

Bu cesur 22 kadın, fotoğrafçı Niko Guido‘nun danışmanlığında, nü sanatın erkek fotoğrafçı ve kadın model ekseninde sıkışıp kalmasını eleştirmek amacıyla dört yıl süren bir çalışma hazırladılar. Çalışmalarında ise beden algısı, toplumsal cinsiyet ve mahremiyet kavramlarını yeniden yorumladılar ve dünyada bir ilke imza atarak erkek nü üzerine proje geliştirdiler. 

Mimar, grafiker, ev hanımı, bankacı, akademisyen, emekli, çevirmen, turist rehberi, doğum fotoğrafçısı gibi birçok meslek grubuna mensuplar ve yaşları 20 ile 70 arasında değişiyor. Türkiye’de sergi salonu arayışları olumlu sonuçlanmamış ve nihayetinde fotoğrafları Fransa’nın Nancy şehrinde Galerie Neuf’te sergilemeye karar vermişler. 

kadıNgözÜyle fotoğraf grubu ise düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:

“Bu proje hayatın ve sanatın neredeyse her alanındaki erkek egemenliğine karşı bir duruştur. Çoğunlukla erkek sanatçıların ellerinden çıkan ve kadın bedenini ‘estetik bir obje’ olarak ele alan eserler zaman içinde doğallaşmış ve genel kabul görmüştür. Bu nedenle ‘kadıNgözÜyle’ erkek bedenine bakmak, Türkiye’de kadın bedeninde doğmanın utanç ve suçluluk hisleriyle örülü yazgısı yüzünden bir tabuyu yıkmakla eş anlamlıdır.

Bizler kadıNgözÜyle erkek bedenine bakarak bir nevi empati geliştirmeyi, ışığı ve hikayesiyle erkek bedeninin de ‘estetik’ ve ‘sanatsal’ olabileceğini göstermeyi amaçladık. Kimimiz erkek bedenin de aciz ve kırılgan olabileceğini, kimimiz kadının nasıl objeleştirildiğini, kimimiz erkeklerin de salt ‘estetik kaygılar’ içerisinde fotoğraflanabileceğini, hatta erkek bedeninin de istenirse bir ‘arzu nesnesi’ olarak görülebileceğini gösterdi. Nü erkek fotoğrafı çekerek kadın bedeninin metalaştırılması karşısında bir duruş sergileyen ve farkındalık yaratmayı amaçlayan bir projenin ilk adımlarını attık. Projemizin çıkış noktası ek anlamlar katmaya gerek bırakmayacak kadar güçlüdür. Malûm Türkiye’de kız çocuğu olarak dünyaya geldiyseniz hayat zordur.

Bedeninizden dolayı kendinizi suçlu hissetmeyi öğretirler. Bedeniniz sizin değil, erkek bakışı ve ‘normlarının’ hizmetindedir. Söz konusu ‘normlar’ klasik nü çalışmalarda ise estetize edilmiş haliyle karşımıza çıkar. Maalesef kadına ve sanata bakışın içler acısı durumda olduğu, insanların bedenlere ve toplumsal cinsiyetlerine hapsedildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bizler bu projede yer almakla içselleştirmemiz beklenen sınırları aşma cesareti gösterdik.”

3-16 Kasım 2016 tarihleri arasında açık kalacak olan sergi, A Ta Turquie Derneği ve Nancy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

kadin-gozuyle-bahar-akkoyun
Bahar Akkoyun
kadin-gozuyle-candan-tassatmanlar
Candan Tassatmanlar
kadin-gozuyle-dana-orhon
Dana Orhon
kadin-gozuyle-halime-goral
Halime Tural
kadin-gozuyle-ipek-kuray-ozsahin
İpek Kuray Özşahin
kadin-gozuyle-jasemin-sadiker
Jasemin Sadıker
kadin-gozuyle-kler-kasuto
Kler Kasuto
kadin-gozuyle-liriya-lee
Liriya Lee
kadin-gozuyle-pinar-derin-gencer
Pınar Derin Gencer
kadin-gozuyle-servet-deniz
Servet Deniz
kadin-gozuyle-sevinc-dogu-yilmaz
Sevinç Doğu Yılmaz
kadin-gozuyle-ulku-aydin
Ülkü Aydın

Adres:  Galerie Neuf
9 Rue Gustave Simon 54000
Nancy/ France

*Başlık fotoğrafı: Servet Deniz

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Büşranur Tenik
Büşranur Tenik
sivil alanda çalışır, okur-yazar, bir oraya bir buraya gider, heyecanını asla kaybetmez.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol