Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiHayvanlar aleminin alemcileri

Hayvanlar aleminin alemcileri

-

Dünyada tek alkol tüketen canlı olmadığımız bir gerçek. Tam olarak “doldur meyhaneci, bir daha doldur” diyen maymunlar, mojito fondipleyen sincaplar olmasa da, alkol ile gayet içli dışlı ilişkilere sahip olan öyle hayvanlar var ki, bazıları tam bir alkolik. İşte hayvan dünyasından “sabahlar olmasıncılar”.

Meyve sineği

980x

Meyve sinekleri alkolü farklı şekillerde kullanırlar. Hamile olanları yumurtalarını alkolle arası hiç de iyi olmayan (Evet, her hayvan alkolik değil) yaban arılarından korumak için, alkollenmiş meyvelerin üzerine bırakırlar. Bu, meyve sineklerinin hayatlarının devamı için güvenli bir ortam oluşturur. Aynı zamanda yaban arıları bazı durumlarda meyve sineklerinin içine yumurtalarını bırakabilirler. Meyve sineği ise alkol tüketerek yaban arılarını kökünden kurutur.

Ayrıca, buna şaşıracaksınız; dişiler tarafından reddedilen erkek meyve sinekleri kendilerini alkole verirler. Bu gerçek! Karşı cinsi etkilemekte daha başarılı olan meyve sineklerine oranla reddedilmiş, ortada kalmış olanların alkol tüketmesi daha olasıdır.

Vervet Maymunu

980x (1)

Vervet maymunları ormanda toprak üzerine düşmüş, alkollenmiş şeker kamışları tüketirler. Ancak St. Kitts’teki Karayip Adası’nda bu koşullara ulaşamayan ayyaş maymunlarımız, sahil barlarındaki kokteylleri yürüterek alkole olan özlemlerini giderirler.

Bu maymunları da insanlar gibi sınıflandırmak mümkündür; çoğu sosyal tüketicilerdir ve sadece topluluk içindeyken içerler. Diğerleri ise alemcidir ve alkol sebepli kavgalara karışmaları daha olasıdır. Ancak olay tamamen eğlence ve oyun değildir. Alemci dostlarımız ölüm ve sakatlanma gibi daha ciddi sıkıntılarla diğerlerine oranla daha çok karşı karşıya kalırlar.

Kalem Kuyruklu Ağaç Faresi

980x (6)

Kalem kuyruklu ağaç faresi, insanlar hariç tüm memeliler içinde alkolik eğilimler sergilemiş ilk hayvanlardır. Bu fareler Malezya’daki Bertam palmiye çiçekleri üzerinde çakırkeyif hallere bürünürler. Bu çiçekler yüzde 3.8 alkol oranıyla bazı biralardan daha serttir.

Fareler her gece 2 saat bu meyvelerin nektarlarıyla kafayı bulurlar. Vücut kütlelerine bakılırsa bu farelerin, bu orandaki alkolden zarar görmemeleri olanaksızdır; fakat insanlar için bile yüksek bir oranda olan miktar, kalem kuyruklu ağaç fareleri tarafından kolaylıkla sindirilebilir.

Plantain Sincapları

980x (2)

Uzun kuyruk tüyleri ile dikkat çeken bu sincapların, meşe palamutundan başka hiçbir şeyle ilgisi olmadığını düşünebilirsiniz; ancak hayvanlar için bu sadece bir aperatiftir. Gün içinde bolca fermantasyona uğramış meyve nektarlarını tüketirler. Bu alkolik sincaplarımız Tayland’daki Borneo ve Lombok bölgelerinde bulunabilir.

Yavaş Loris

980x (3)

Kalem kuyruklu ağaç fareleri gibi, bu hayvanımız da Bertam palmiyelerinden hiçbir sarhoşluk belirtisi göstermeden beslenirler. Bu zehirli primat tüm gün içerek geceye giriş yapar. Hayvan psikoloğu Frank Wiens’ın BBC’ye söylediğine göre, bir yavaş loris bir gecede 9 kere içebilir.

Jamaikalı yarasalar, arılar ve daha bir sürüsü. Alkol dost mudur bilinmez; ama hayvanlar için potansiyel arkadaş konumunda seyir sürüyor olduğu bir gerçek.

Kaynaklar: The Dodo, The Guardian

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol