Ana SayfaEkolojiEnerjiHindistan güneş topla dünya için

Hindistan güneş topla dünya için

-

Hindistan, dünyanın en büyük güneş paneli santralini kurmak üzere kolları sıvadı. Yapılacak santral o kadar büyük olacak ki, Kaliforniya’da bulunan dünyanın en büyük güneş enerjisi sahası Desert Sunlight Solar Farm’ın birinciliğini elinden alacağa benziyor.

Artan nüfusuna karşı tekrar planladığı enerji politikalarından sonra bu kararı alan Hindistan, güneş panelini, Hindistan’ın milli bağımsızlık günü olan 15 Ağustos 2016’da açılışını yapmak üzere Madhya Pradesh kentine yapacak.

750 megavat ile açılışı yapacak Hindistan, 2022 yılına kadar santrale en az 100 gigavatlık ekleme yapmayı planlanıyor. Nitekim güneş enerjisi devi Çin, bu miktarı sadece iki sene içerisinde geçebilecek başka projeler üzerinde çalışıyor. Her iki ülke de aşırı yoğun nüfuslarıyla tanıdığımız ülkeler ve yakın zamana kadar kullandıkları fosil yakıtlar yüzünden yaşadıkları hava kirliliğinden bir ders çıkarmış gibi görünüyorlar, en azından nüfus olarak artmayı da bıraksalardı bunu kesin olarak söyleyebilirdik.

Hindistan elektrik
Hindistan’da 300 milyondan fazla insan elektrikten mahrum yaşıyor.

Hindistan’da 300 milyondan fazla insan elektrikten mahrum yaşıyor, yapılan atılımlarla Hindistan’ın ekonomik büyümede Çin’i geçeceği düşünülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yakın zamanda yayınladığı raporuna göre dünyanın en kirli havasını barındıran 20 şehirden 13’ü Hindistan’da bulunurken, başkent Delhi bu sıralamada başı çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü raporu, Delhi’nin havasında insan sağlığı için kabul edilebilir miktarın tam altı katı parçacık madde bulunduğunu ortaya koyuyor. Hatta şehrin bazı bölgelerinde bu miktar kabuledilebilir sınırları sekiz kata kadar aşabiliyor.

Neyse ki, güneş enerjisi havaya zararlı salımlarda bulunmuyor ve 750 megavat da hiç azımsanamayacak bir miktar. Santral Kaliforniya’da kurulan Desert Sunlight Solar Farm(DSSF)’dan 200 megavat fazla enerji üretecek. 550 megavatlık DSSF’de ortalama 160 bin eve enerji sağlayabilecek seviyede bir üretim yapılabiliyor.

Hindistan’da bir evin enerji kullanımının Kaliforniya’dakinin on üçte biri olduğunu göz önünde bulundurursak, Hindistan’da kurulacak santralin 2 milyon eve enerji üretmesi mümkün olabilecek.

Hindistan başbakanı Narendra ModiEnerji konularında hep megavatlardan bahsetmiştik. İlk defa bu projeyle gigawattlardan konuşmaya başladık. Enerji alanında büyük atılımlar yapmaktan başka bir şansımız yok” seklinde konuştu.

Narendra Modi
Narendra Modi: “Enerji konularında hep megavatlardan bahsetmiştik. İlk defa bu projeyle gigawattlardan konuşmaya başladık. Enerji alanında büyük atılımlar yapmaktan başka bir şansımız yok.

Ocak ayında Hindistan’a yaptığı ziyarette enerji politikaları konusunda görüşmeler yapan Obama, iki ülkenin iklim değişikliği ile mücadelede beraber hareket edeceğini ifade etti. İfadesi, aynı zamanda yıl sonunda Paris’te düzenlenileek 2015 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde de, iki ülkenin ortak hareket edeceğine işaret etti.

Obama, Hindistan’da yaptığı basın açıklamasında, “Hindistan’ın sözü bu konularda çok önemli” şeklinde konuştu ve ekledi; “Belki de dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülke Hindistan olacaktır ve iklim değişikliğini durdurmak konusunda en kritik noktada da yine Hindistan bulunmaktadır”.

Hindistan’ın atacağı bu adım 2015 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde de diğer ülkelere örnek oluşturacak cinsten. Şu an Hindistan’ın toplam temiz enerji üretimi 33 gigawatt civarında, pek çoğu rüzgar enerjisinden oluşmakta. Ülkenin 250 gigawattlık toplam enerji üretiminin geri kalan kısmı ise kömür kullanılarak karşılanıyor.

Kaynak: Think Progress

SON YAZILAR

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...

Nükleer inadından vazgeçin!

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi. İzin...

Elveda rüzgar, güneş, verimlilik, demokrasi

Ne yenilenebilir enerji ne de enerji verimliliği ülke politikasının önceliği değil artık. Zaten 2007’deki mevzuat çalışması bugüne kadar ertelene ertelene güdük hale geldi bile. Artık...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol