Geçen sene Kansas City’deki bir banliyöde yaşayan 9 yaşında bir çocuk ön bahçesindeki “Küçük Ücretsiz Kütüphane”nin yerinde kalması için belediye meclisiyle mücadele etti.
Spencer Collins’in ebeveynleri, misafirlerin kitap alıp bırakabileceği küçük yapının bağımsız süs amaçlı yapıları yasaklayan şehir imar kanununu ihlal ettiği hakkında bilgilendirildiler. Onlar da ceza almayı önlemek için kuş evine benzeyen kütüphaneyi garaja taşıdılar.
Ancak Spencer, Küçük Ücretsiz Kütüphane’sini açık tutmakta kararlıydı, bu yüzden de Leawood Şehir Meclisi’nin karşısında durdu (tabii görünebilmesi için bir kasasının üzerinde durması gerekti) ve hazırladığı ifadeyi okudu: “Küçük Ücretsiz Kütüphanelere izin vermenizi istiyorum çünkü okumayı seviyorum. Mahalledeki birçok insan kütüphaneyi kullanıyordu ve kitaplar sürekli değişiyordu. Bence bu Leawood için iyi bir şey.”
Meclis en sonunda razı oldu ve Küçük Ücretsiz Kütüphanelerin şehir yasasından muaf olmasını sağlayan geçici bir erteleme kararı aldı. Collins ailesi de kütüphaneyi bahçelerine geri taşıdı.
Spencer’ın Küçük Ücretsiz Kütüphanesi yerel yönetimle karşı karşıya kalan tek kütüphane değil.
Bu sene Los Angeles sakini Peter Cook’a “ondan ve çocuklarından nefret eden bir komşudan” anonim bir mektup geldi. Bu mektupta Küçük Ücretsiz Kütüphane’sini ortadan kaldırmasını yoksa yerel yönetimin kaldıracağı yazıyordu.
Bu tehditkâr mektubun üzerinden çok geçmeden Sokak Hizmetleri Dairesi’nden bir müfettiş Cook’un kapısını çaldı ve kaldırım kenarıyla kaldırım yolu arasında duran kütüphanenin bir engel olduğunu belirten bir suç bildirisi getirdi.
Cook’un durumu Shreveport, Louisiana’da yaşayan Ricky ve Teresa Edgerton’ın hikâyesinden çok da farklı değil. Şubat ayında belediyeden Küçük Ücretsiz Kütüphanelerinin imar hukukunu ihlal ettiğini belirten bir ihtarname aldılar.
Protesto amacıyla küçük kütüphanelerinin etrafına bir zincir takarak kaldırmayı reddettiler. Komşuları da kendi bahçelerine benzer ücretsiz kütüphaneler kurarak mücadeleye katıldılar.
Sonuç olarak Shreveport Belediye Meclisi bu yapıların geçici yasallaştırmak için karar değişikliğini onayladı.
2009’da Wisconsin’de başlayan bu hareketin arkasındaki grup, toplulukların başkaldırıp kütüphanelerini korumalarına yardım etme sözü verdi (İnternet sitelerinde imar düzenlemeleriyle başa çıkmaya ayrılmış bir sayfa bile var).
Dünya üzerinde 30 bin Küçük Ücretsiz Kütüphane var. İmar sorunları bunların çok azını etkiliyor ama bu anlaşmazlığın mahalle seviyesinde çözüldüğünü görmek oldukça ilginç.
Kaynak: MNN