Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafMeksika sınırının ötesine: Yeni bir hayat için yola çıkan “hikâyeler”

Meksika sınırının ötesine: Yeni bir hayat için yola çıkan “hikâyeler”

-

Fotoğrafçı Nicola Ókin Frioli, Orta Amerika’da hüküm süren çete şiddetinden kaçma umuduyla Honduras, El Salvador, Guatemala ve Nikaragua’dan göç edenlerin “gerçek” hikâyelerini fotoğraflıyor.

Göçmenler, çeteler tarafından cinsel istismara ve ağır şiddete maruz kalmadan (!) Meksika sınırını geçmek zorunda. Sınırı geçmek için tren kullananlarsa atlama sırasında bacaklarını ya da kollarını kaybedebiliyor.

Frioli’nin fotoğrafları, bizi gerçeklerle yüzleştirirken insanlık kavramını sorgulamaya davet ediyor.

Meksika Sınır 1
Teofilo Santos Rivera, 42, Panamá. Meksika sınırından geçerken çete üyeleri tarafından saldırıya uğradı ve trenden atlamak zorunda kaldığı için ayağını sakatladı. Karaciğer sirozu, sırtında ise kanserli bir kitle var. 2014’ün ocak ayında yaşamak için 40 günü kaldığını öğrendi ve çocuklarına veda edebilmek için sınırdan geçmesi gerekiyordu.

Mariana
Mariana, 29, Honduras. Meksika sınırından kayıt dışı geçmeye çalışırken saldırıya uğradı. Bir çukura atıldı, neyse ki (!) tecavüze uğramaktan kurtuldu. Yol arkadaşı ise onu korumaya çalıştığı için dövüldü. Tabasco’da hastaneye kaldırıldı, gerekli tedavi yapılmadığı için 15 gün boyunca üç hastane dolaşmak zorunda kaldı.

Meksika Sınır 3
Kimliğini gizlemek için çocuklarıyla birlikte kartonun arkasına saklanan bir baba: “Çocuklarımın güvenliği tehlikeye girene dek, aileme bakabilmek için uyuşturucu tacirleriyle çalıştım.” Uyuşturucu tacirliği, Orta Amerika’da oldukça yaygın.

Meksika Sınır 4
Armando, El Salvador. Birleşik Devletlere gitmek isterken, Meksika’yı geçen bir kargo treninden atıldı. Tabasco’da ikinci kez şansını denemek istedi, bu sefer de trene atlarken düştü ve bir kolunu kaybetti. Hâlâ göçmenlik belgesi için bekliyor.

Meksika Sınır 5
Salvador Santo’ya ait sırt çantası. 21 yaşındaki Santo, çantaya Honduras’taki bir akrabasının telefon numarasını yazdı. Meksika sınırından geçerken kaçırılma ve gasp edilme ihtimalini arttıracağı için numarayı saklaması gerekti. Raporlara göre, 2013’te yalnızca savcılığa iletilen 3 bin 600 kaçırılma vakası mevcut.

Meksika Sınır 6
“14 yaşındayım ve kardeşimle birlikte seyahat ediyorum. Sınıra ulaşmak istiyorum. Yolculuk sırasında arı saldırısına uğradım. Adım Yimi.”

Meksika Sınır 7
Yenifer, 12 yaşındaki kardeşi ve 11 göçmenle birlikte bir trafik kazası geçirdi.

Meksika Sınır 8
“21 yaşındayım, kardeşim Danilo ile Birleşik Devletlerden sınır dışı edildik, diğer kardeşim Medardo ise öldürüldü. Her şeyimi kaybettim ve çabalamaya devam ediyorum.”

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Esra Çelik
Esra Çelik
Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi, flag futbol oyuncusu ve hayvan hakları aktivisti. İyileşme için okuyan, gören, "çeviren".

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol