Ana SayfaYeşilEko MimariRoger Stirk Harbour’un dikey tarlası sürdürülebilirlik ödülünü kazandı

Roger Stirk Harbour’un dikey tarlası sürdürülebilirlik ödülünü kazandı

-

Roger Stirk Harbour ve partnerleri, dünyanın en büyük modern tasarım firmalarından biri. Tasarladıkları dikey tarla ile Mimarlık Dergisi’sinin Gelecek Projeleri Ödülü yarışmasında sürdürülebilirlik ödülü kazandılar. RSH web sitesine göre göktarla, tipik yoğun (endüstriyel) tarım sistemlerine bir alternatif olmayı hedefliyor.

Dikey tarla, yüksek yoğunluklu kentlerde, arazinin uygun olmadığı veya toprak yapısı skyfarm4zayıf olan yerlerde çok katlı yapıların içinde ürün yetiştirmek üzere dizayn ediliyor. Çok katlı tensegrity yapı, esnek olmayan dairesel çerçeve yaratmak ve tarlanın içine giren güneşi maksimize etmek için hafif bambudan tasarlandı. Bu kuleler birçok tarımsal işlem katmanını destekliyor, balıkların ve bitkilerin birlikte yaşamasına olanak sağlayan akuaponik sistem sayesinde balık atıkları ile bitkilerin beslenmesini sağlarken bitkilerden oluşan filtreleme sistemi de balıkların gelişmesini sağlıyor.

Bir tank dolusu balığın¹ altındaki zemin katta bir restoran ve market bulunuyor. Bunun üzerinde hidroponik (bitkinin köklerinin suda olduğu bir çeşit topraksız tarım) bahçeler, bunların üzerinde ise ağılıktan tasarruf edilmesini sağlayan aeroponik (bitkinin köklerinin havada olduğu bir çeşit topraksız tarım) bahçeler bulunuyor. Daha da yukarı çıkmaya devam ettiğinizde ise dikey rüzgâr türbini görüyorsunuz.

Mimarlar bunun ucuz bir uygulama olmadığını söylüyorlar. Göktarlanın standart endüstriyel tarıma nazaran ilk yatırımı fazla iken yıl boyunca çok küçük raflarda çilek, ıspanak, marul gibi ürünleri markete yakın bir yerde ve yüksek havalandırma maliyetleri olmadan yetiştirebiliyor olmak göktarlayı cazip bir sürdürülebilir girişim haline getiriyor.

Mimarlar 2050 yılı itibariyle 2-3 milyon arasında daha fazla insanın doyurulması gerektiğini söylüyorlar ve “Geleneksel tarım uygulamaları ile devam ettiğimiz takdirde artan nüfusu beslemek için Brezilya’dan daha büyük bir alanda daha ilave tarımsal üretim yapılması gerekiyor.” ² Fakat çilek ve ıspanak bu sorunu çözmeyecek. Aslında, birçok insan dikey tarımın bu konuda gerçekten bir farklılık yaratıp yaratmayacağını merak ediyor.

Dikey tarımın uygulanabilirliğinden ve gerçekleşebilirliğinden öte asıl büyük soru Gelecek Projeleri Ödüllerinin “henüz inşa edilmemiş ya da ileride gelecek projelerdeki mimari mükemmelliğe ilişkin bir kutlama” mı olduğudur. Dikey tarıma ilişkin yapılan zihin jimnastiği gerçekten önümüzdeki en iyi inşa edilmemiş sürdürülebilir proje midir? Eğer böyleyse, sürdürülebilir tasarım düşündüğümden daha da büyük bir sorun ile karşı karşıya.

skyfarm2

skyfarm3

  1. Sistem hayvan sömürülmeden de tasarlanabilir. Yapılan yeni teknolojiler artık hayvan sömürüsü olmadan inşa edilmelidir.
  2. Burada şöyle bir soru da ortaya çıkıyor. Sorun geleneksel tarımdan mı kaynaklı yoksa sistemden mi? Bu noktada eleştiriler getirilebilir.

Kaynak: Tree Hugger

SON YAZILAR

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Mert Ünnü ile röportaj: Yüzen Ev Projesi

"Hayallerin ömür boyu borçlandırılıp bir beton kütleye mahkum edilmesine yönlendirildiği günümüzde özellikle çevreye duyarlı ve sağlıklı yaşam öngörülerini dikkate alarak yaşamak isteyenler için yüzen ev...

Greenbuild: Yeşil yapılar için adanmış olan dünyanın en büyük fuarı Kasım’da Boston’a geliyor

Yeşil yapılar için adanmış olan dünyanın en büyük fuarı bu Kasım ayında Boston’a geliyor, kaçırmak istemeyeceksiniz. Uluslararası Yeşil Yapı Festivali ve Fuar'ı; sürdürülebilir bina uzmanlarını...
Öykü Karabıyık
Öykü Karabıyık
79 İstanbul doğumlu. Tarım, çevre, doğa, ekoloji, sanat, bilim, doğa, tasavvuf, Şamanizm, Bektaşilik okuyanı, seveni, değer vereni. Hep gezmek ve hep yeni insanlar tanımak-anlamak ister. Denizi ve rüzgârı da çok sevdiğini söylemezse olmaz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol