Yazar Sevan Nişanyan, 2 Ocak 2014 tarihinden beri Aydın Yenipazar Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunmaktadır. Hakim tarafından daha önce onanan cezasına 6 yıl 6 ay hapis cezası da eklenince infaz süresi 11 yıl 1 aya kadar çıktı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu (KTVKK) gerekçe gösterilerek 4 yıl 2 ay ve mühür bozmaya ilişkin davalardan 5 ay hapis cezası daha öngörülmektedir.
T24’e konuşan Sevan Nişanyan’ın avukatı Murat Akçı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında hapis yatan tek kişinin Nişanyan olduğunu belirtti.
Sevan Nişanyan kimdir?
Yazar ve dilbilimci olan Nişanyan, 21 Aralık 1956 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Eğitimini Robert Lisesi’nde tamamladıktan sonra Amerika’ya giderek, Yale Üniversitesi’nde Felsefe ve Columbia Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi bölümlerini okudu. Birikim ve New York Times’ta yazıları yayınlandı.
Hapis yattığı dönemlerde Türkçenin etimolojisi üzerine çalışması olan “Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçe’nin Etimolojik Sözlüğü” kitabını yayınladı.
2004 yılında İnsan Hakları Derneği’nin düzenlemiş olduğu Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’ne layık görüldü.
Likya kitabını yazarken aklına düşen kaya mezarı inşa etme fikrini, 2012’de Şirince’de gerçekleştirme fırsatı yakaladı. Geleneksel mimarı dokuyu koruma amaçlı inşa ettiği taş binalar mühürlendi. Mühürlerin sökülmesi sebebiyle Nişanyan, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ali Nesin ile birlikte kurdukları Matematik Köyü, eğitim ve araştırma kurumu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Halktan gelen yardımlarla kurulan köy, Kayser yamaçlarındaki 22 dönümlük araziye kurulmuştur. Birçok bilim insanı bu köyde ders vermektedir.
Doğayı korumaya çalışmak adına…
Şirince’nin doğal güzelliğini korumaya çalışırken, eski Rum köyünü de yaşatmaya çalışmıştır. İlyastepe adında, küçük bir köy yaratarak bu bölgeyi turizme kazandırma adına büyük önem taşımaktadır.
Şirince köyünde yer alan Hodri Meydan Kulesi, Nişanyan evleri arazisinde bulunmaktadır. 12 metre uzunluğuna sahip olan kulenin girişinde “Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi” tabelası asılıdır.
Doğayla ilgili hiçbir şekilde rant elde etmeyen Nişanyan ve eşi, Şirince halkıyla birlikte turizmden gelen gelirlerle yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır.
İmar yasasına muhalefet, çevre kirliliği, mühür bozmak suçlarından hükümlü olan Nişanyan adına change.org’ta açılan imza kampanyasında Ali Nesin, toplumun vicdanlı her kesimine seslenmektedir.
Nişanyan için düzenlenen kampanyadaki öneriler ise şu şekildedir;
1) Devletin sorumluluğunu yerine getirmediği durumlarda suçlu vatandaş değil devlet olmalıdır. En azında bu durumlarda vatandaş ceza almamalıdır.
2) Kültür Bakanlığı Sevan Nişanyan’ın Şirince’de yaptığı mimari eserleri korunması gereken kültür varlıkları olarak tescil etmelidir.
3) Özgürlüğüne kavuşana kadar Sevan Nişanyan’ın cezaevinde çalışmasına ve üretmesine izin verilmelidir.
Sizler de Sevan Nişanyan imza kampanyasına ulaşmak için tıklayın.