Ana SayfaGüncelUluslararası gazetecilik meslek örgütleri, basın ve ifade özgürlüğü için buluştular

Uluslararası gazetecilik meslek örgütleri, basın ve ifade özgürlüğü için buluştular

-

Uluslararası gazetecilik meslek örgütleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Cağaloğlu’nda bulunan merkez binasında bir araya gelerek dayanışma toplantısı düzenledi. Toplantıda TGC Başkanı Turgay Olcayto, IPI Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis, IPI İngiltere Ulusal Komitesi ve BBC İskoçya Sorumlu Müdürü Sandy Bremmer, ARTICLE 19 program sorumlusu Georgia Nash, İsveç PEN Sekreteri Anna Livion Ingvarsson, RSF Savunu Danışmanı Sophie Busson, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Otmar Lahodynsky konuştu. Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda temsilciler, gazetecilerin tutuksuz yargılanması gerektiğini ve gazeteciliğin, dayanışmanın suç olmadığını vurguladı.

Halkın bilgilenme hakkı engelleniyor

Toplantının açılış konuşmasını, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Yurt dışındaki meslek örgütlerinden çok büyük destek aldıklarını dile getiren Turgay Olcayto, gazetecilerin bu kadar derin ıstıraplı bir dönemi daha önce hiç yaşamadığını  ifade etti. Cezaevlerindeki gazeteciler ile görüşmek için dilekçeler yazdıklarını ancak bir türlü olumlu geri dönüş alamadıklarını  kaydeden Olcayto, “Yalnız gazeteci kimliği ile değil insan kimliği ile de çok değerli arkadaşlarımız var içerde” dedi. Halkın bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkının  engellendiğinin de altını çizen Olcayto, “Halkın haber alma hakkını kullanmak istemesi konusunda da şüpheliyim. Halk suskun kalıyor. Benim de, yurt dışındaki arkadaşlarımızın da aklı almıyor.” açıklamalarında bulundu.

Konuşmasında referandum sürecine de değinen Olcayto, “Hızla otokrasiye doğru yürüyen bir Türkiye var. Konuşmanın, düşünmenin, sorgulamanın, irdelemenin hatta kitap okumanın bile suç olduğu bir süreç yaşıyoruz.  Basında işsizlik, sendikasızlık da büyük sorun. Gençlerden oluşan gazeteciler sahada zorlukla görevlerini hakkıyla yerine getiriyorlar.  Buna rağmen Türkiye’de gençlerden oluşan gazeteciler sahada çok zorlukla çalışmalarına, işsiz kalmalarına rağmen ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Biz de meslek örgütü olarak umudumuzu hiç kaybetmiyoruz. Bugünleri atlatacağız.” şeklinde konuştu.

Demokrasi zarar görür

Turgay Olcayto’dan sonra söz alan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis , Türkiye’de ifade özgürlüğü ve gelecek açısından endişe duyduğunu dile getirerek “İstanbul’da bir arada bulunmamızın nedeni tutuklu gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu göstermek. Ayrıca referandum öncesi halkın haber alma hakkının önemine, gazetecilerin de özgürce çalışabilmesine dikkat çekebilmek” dedi. Adalet Bakanlığı’na Kadri Gürsel başta olmak üzere birçok gazeteciyi ziyaret etmek için başvuruda bulunduklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını ifade eden Steven Ellis,  cezaevinde bulunan gazetecilerin bir an önce koşulsuz olarak tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Demokratik süreçlere saygı duyması gereken bir ülkede gazetecilerin yazıları nedeniyle hedef tahtasına oturtulmasının ve iddianamelerinin hazırlanmamasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ellis, “Medya özgürlüğünü baskı altına almak sadece o mesleğe zarar vermekle kalmaz demokrasinin tüm dengelerini alt üst edecek sonuçlar doğurur” şeklinde konuştu.

Gazeteciler yalnız bırakılmamalı

IPI İngiltere Ulusal Komitesi, BBC İskoçya Sorumlu Müdürü Sandy Bremner,  hükümetin toplumu ve gazetecileri baskı altına almasının ve gazetecilerin demokratik değerleri savunmada bu kadar yalnız bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bremner “Hiçbir gazeteci yaptığı görevden dolayı, hukuka aykırı, gayri meşru muameleye tabi tutulamaz. Onca gazeteci bu muameleyi görmüşken, uluslararası toplumu bekleyen görev de böylesi bir muameleye tepki göstermesidir. Hem hukuksuz muameleye karşı durmak, hem de demokrasiyi hedef alan bu muameleye karşı koymak gerekir. “ açıklamalarında bulundu.

Yargının güvenilirliği zedeleniyor

ARTICLE 19 program sorumlusu Georgia Nash, “Birçok gazeteci davaları açılmadan, suçlamaları somut şekilde yöneltilmeden cezaevlerinde tutuluyor. Gazeteci Ahmet Şık, bir dosyasında FETÖ yapılanmasını kamuoyuna yansıtırken, bir diğer dosyasında FETÖ propagandası yapmaktan tutuklandı. Taban tabana zıt iki iddianame. Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler de Fethullah Gülen terör örgütünün sorumlu tutulduğu darbeyi desteklemekle suçlanıyorlar.” diyerek somut delillerden uzak suçlamanın yargının güvenirliğini zedelediğini ifade etti. Referandum surecinde ifade özgürlüğünün önemine de vurgu yapan Nash hükümetten radyo ve televizyon yayınlarında, görüşlere eşit oranda yer vermesi talebinde bulundu.

AB sessiz

AEJ Başkanı Otmar Lahodynsky, Avrupa birliğinin burada yaşanan sorunlara oldukça sessiz olduğunu, bunun da Suriyeli sığınmacılardan kaynaklandığını ifade etti.

Deniz Yücel’in gözaltına alınmasını da uluslararası gazetecileri  tedirgin etmeye yönelik bir uygulama olarak gördüğünü söyleyen Lahodynsky, “Buradaki herkes Türkiye’nin dünyadaki en çok tutuklu gazeteciyi barındırmasından endişeli. Buradaki herkes gibi gazetecilik görevini yapmaktan başka bir icraati olmamış insanların bırakılmasını talep ediyor ve gazetecilik suç değildir diyoruz.” dedi.

Avrupa kamuoyuna duyuracağız

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Savunu Danışmanı Sophie Busson da mesleğe yonelik bu kadar ihlali daha önce görmediğini söyledi. “Türkiye’deki gazetecilerin içinde bulunduğu vahim duruma karşılık anayasa mahkemesinde görüşmemiz olacak.” diyen Busson, “Uluslararası planda gazetecilerin bulunduğu durumu Avrupa kamuoyunda duyuracağız. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün sıralamasında Türkiye 151. sırada yer alıyordu. Gelecek yıl indekste daha kötü yer alacağını gösteriyor gelişmeler. Türkiye bir an önce dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olmaktan çıkmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Gazeteciler serbest bırakılmalı

İsveç PEN Genel Sekreteri Anna Livion Ingvarsson ise, “Türkiye’de haberciliği savunmanın, yazı ve kitap yazmanın bedelinin bu kadar ağır olması nedeniyle duyduğumuz endişe yüzünden buradayız.” dedi. Referandum sürecinde haber almanın ve haberin kendi doğallığı içinde dolaşmasının önemli olduğuna da vurgu yapan Ingvarsson, İsveç PEN olarak tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istediklerini ifade etti.

FETÖ Davasında savcı serbest, gazeteciler tutuku

Konferans sonunda söz alan CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise Cumhuriyet yazarlarının soruşturmasını yürüten savcının FETÖ asıl davası nedeniyle yargılandığını, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, gazetecilerin ise iddianamesiz tutuklu olduğuna dikkat çekti.

 

SON YAZILAR

Yeni nesil ne diyor?

Her şey bir konuşmayla başladı. Bir arkadaşım yeni nesil sözcüklerden bahsediyordu. Konu hakkında konuştukça konuştuk. Dedim, bir yazı yazayım ben de, dergide de bulunsun. Çünkü...

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...
Duygu Aksoy
Duygu Aksoy
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü'nden mezun.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol