Ana SayfaKategorisizGökbilimciler ilk kez evrim sürecindeki bir gezegeni fotoğrafladı

Gökbilimciler ilk kez evrim sürecindeki bir gezegeni fotoğrafladı

-

Amerika ve Avustralya’dan araştırmacılar, Dünya’dan 450 ışık yılı uzakta olan LkCa 15 yıldızını ve yıldızı kuşatan sistemin döngüsünü gözlemledi. İlk kez güneş sisteminin dışında yer alan bir gezegenin oluşum süreci inceleniyor, şimdiye kadar keşfedilen 2 bin gezegenden hiçbirinin evrimine tanık olmadık.

Meslektaşı Kate Follett ile araştırmaya önderlik eden Arizona Üniversitesi’nden gökbilimci Stephanie Sallum ise heyecanını dile getirdi: “Oluşumunu sürdüren bir gezegeni ilk kez fotoğraflıyoruz.” Follett ise daha önce bu konuda farklı açıklamaların getirildiğini fakat son fotoğraflarla doğruluğunun kanıtlanmış olduğunu belirtti.

lcka1Nature dergisinde yayınlanan bulgular, LkCa 15’in genç yıldızların çevresinde şekillenen protogezegensel disk tarafından kuşatılışını betimliyor. Fotoğraflarla desteklenmiş olan hipoteze göre, diskin içindeki gezegenler yıldız kalıntılarıyla birleşerek büyümeye devam ediyor.

“Bu sistemi seçmemizin nedeni, genç bir yıldızın etrafında şekilleniyor oluşu. Büyük bir halka gibi. Alışılmadık olansa, içinde güneş sistemi büyüklüğünde bir boşluk olan diskler. Böylesi bir boşluk ancak gezegenlerin oluşum sürecinde ortaya çıkabilir.”

lkca2

Gelişmiş optik sistem

LkCa 15 yaklaşık 2 milyon yaşında. Bir yıldız için genç sayılabilir fakat yeni gezegenlerin oluşmasını sağlayacak toz diskinin oluşması için yeterince güçlü. 2009 yılından beri devam eden gözlemde oluşumunu sürdüren üç gezegen tespit edildi. 

Macellan Teleskobu’nun gelişmiş optik sistemi MagAO ve yardımcı teleskoplar sayesinde, araştırmacılar LkCa 15 yıldızının ve LkCa 15 b adını verdikleri gezegenin hareketlerini ve yaydıkları ışık şiddetini ayırt edebildi. Bu sayede, daha uzak yıldız sistemlerindeki gezegen oluşumları da tespit edilebilir.

Kaynak: Science Alert

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Esra Çelik
Esra Çelik
Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi, flag futbol oyuncusu ve hayvan hakları aktivisti. İyileşme için okuyan, gören, "çeviren".

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol