Ana SayfaYaşamLGBTİ+24. Onur Haftası "Örgütleniyoruz" temasıyla başlıyor

24. Onur Haftası “Örgütleniyoruz” temasıyla başlıyor

-

“Örgütleniyoruz” temasıyla gerçekleşecek olan 24 Onur Haftası 20 Haziran’da başlayacak. 12 yıldır on binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen hafta bu yıl da birbirinden renkli etkinliklerle kutlanacak.

“24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na, yüreğimizde kocaman bir yara, mücadele etmek için yeni bir güçle başlıyoruz. Karşı karşıya olduğumuz çok fazla tehdit var ancak bir o kadar da kalabalığız. Bazen bir dernekte, bir partide, sendikada; bazense bir ofiste, fabrikada, mahallede, caddede birbirimizi buluyoruz. Bizi yutmak, yok etmek isteyen, büyüyen bir tehlikenin karşısında, örgütleniyoruz. Dünyanın her yerinde, Türkiye’nin her kentinde, İstanbul’un her semtinde bir araya geliyor, birbirimize sahip çıkıyor, mücadelemizi büyütüyoruz. Bu seneki temamız, tam da bu sebeple: “Örgütleniyoruz”.

Çağrı metninde “Her yıl on binlerce kişiye ulaşan kalabalıkla, barış içinde gerçekleşen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bu yıl da sokaklarda olmak istiyoruz. Orlando katliamının ertesinde, LGBTİ+’leri tanımayanlara, aşkı baskılayanlara, nefret kusanlara inat sesimizi yükseltelim” ifadelerine yer veren Onur Haftası Komisyonu, 12 yıldır sadece geçtiğimiz sene engellenmeye çalışılan ve polis saldırısına maruz kalan Onur Haftası’nı bu yıl güvenle kutlamak istediklerini açıkladı. Bunun için bir de imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar, yürüyüşün polis müdahalesi olmadan güvenle yapılabilmesi talebiyle İstanbul Valiliği’ne teslim edilecek.

“Örgütleniyoruz” teması çerçevesinde 17 şehirden 18 LGBTİ+ örgütü; çeşitli şehirlerden gelen aktivistler, LGBTİ+ dernekleri, sendikaların ve siyasi partilerin LGBTİ+ örgütlenmeleri, LGBTİ+ öğrenci kulüpleri ve bağımsız aktivistler biraraya gelecek, örgütlenme gerekliliği ve neler yapılabileceği üzerine konuluşacak. 

Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak hiçbir kimliğin geri planda kalmaması için LGBTİ’ye bir de + eklendi. Onur Haftası Komisyonu güncellemeyle hareketimizde aslında gökkuşağı paletinin tüm kombinasyonlarının varolduğunu ve dışarıdan bakarak kimseye kimlik tayin edemeyeceğimiz bilincinin toplumsallaştırılmasını amaçladıklarını belirtti.

 

Aşk, arzu ve dostluk için örgütleniyoruz

Sırf kendimizinkini değil, herkesin hayatını değiştirmek, özgürleştirmek istiyoruz. Herkesle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. “Tahrik”siz, mazeretsiz, “ama”sız bir adalet, bizi koruyacak yasalar istiyoruz. Özgürlük, eşitlik ve adalet için örgütleniyoruz.

Savaşın bizden aldığı canların hesabını sormak, korkumuzu yenmek için; görmezden gelinen, suç sayılan, değersizleştirilen emeğimiz için; gettolarımıza sahip çıkmak ve bizim olan, bizden çalınan kenti geri almak için; İstiklal Caddesi’ni 13 senedir olduğu gibi gökkuşağına boyamak için buluşuyoruz. Barış, emek ve sokak için örgütleniyoruz.

Bu karanlığın içinden çıkmak için tek umudumuzun örgütlenmek olduğunu biliyoruz. Tek başına bir kurtuluş olmadığını, hep beraber özgürleşeceğimizi, aşkın örgütlenmek olduğunu biliyoruz. Biz dayanışmayı, hayatta kalmak için birbirimize sahip çıkmayı hep bildik, hep yapacağız. Umut, yaşam ve dayanışma için “Örgütleniyoruz”.

Onurumuzdan, onurumuz için örgütlenmekten vazgeçmeyeceğiz. Alnımız hep dik olacak, kirpiğimiz yere düşmeyecek. Ülker Sokak’ta, Eryaman’da, Orlando’da, Bangladeş’teyiz; homofobiye ve transfobiye karşı direnmediğimiz, örgütlenmediğimiz tek bir kara parçası bile yok. Kurallarınızdan, yasalarınızdan, kitaplarınızdan ve silahlarınızdan önce buradaydık ve hep burada, bir arada olacağız. Bu dünya biz olmadan dönmez ve bizi görmezden gelerek de var olamayacak. 24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftamız kutlu olsun.

Program yine rengârenk

"Örgütleniyoruz"Paneller, film gösterimleri, tiyatro, performans, atölyeler, partiler… Yani yine dopdolu bir hafta. Detaylı etkinlik programı için lütfen tıklayın.

Haftanın kapanışının 26 Haziran Pazar günü, 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüşü ile yapılması planlanıyor. Onur Haftası Organizasyon Komisyonu, bayraklarımız, renklerimiz, aşkımız, lolipoplarımız ile sokaklarda olmak istiyoruzdiyor ve önceki yıllarda yüzbinlere ulaşan kitlesellikle gerçekleşen yürüyüşlerini tekrar gerçekleştirmek istiyorlar. Haklarının, varoluşlarının, aşklarının yok sayılmaya çalışıldığı bu dönemde, Orlando’daki trajedinin ardından birlikte, güçlü ve örgütlü olduklarını bir kez daha tekrarlamak için Onur Haftası’na herkesi beklediklerini belirtiyorlar. Ve ekliyorlar: Sen yoksan çok eksiğiz!

SON YAZILAR

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...

154 gazeteciden ortak açıklama: Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz

154 gazeteci ortak bir açıklama yayınlayarak, “Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz” dedi. Gazeteciler, LGBTİ+ Onur Ayı gelir gelmez yasaklar ve şiddetin...

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Esat – Eryaman Davası 22 Şubat’ta: #ZamanaBırakmıyoruz

2007 yılından beri devam etmekte olan, saldırıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden göçe zorlanan trans kadınların adalet arayışı olan Eryaman-Esat davasında, 22 Şubat Çarşamba günü Ankara 30. Ağır...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol