Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikPlastik savaşçısı Slat okyanusların kahramanı olacak

Plastik savaşçısı Slat okyanusların kahramanı olacak

-

Yaz gelince hem şehir hayatını çekilmez hale getiren sıcaklar nedeniyle hem de yıl boyu yaşadığımız yorgunluğu bir nebze de olsa üzerimizden atma isteğiyle güneşin tadını deniz kenarlarına giderek çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki denizin tadını çıkaracağız derken, bazı insanlarımız fütursuzca denizin kirlenmesine sebep olabiliyor. Bu noktada da merak etmeden duramıyorum, bu insanlar aslında kendi varlığını kirlettiğini, yaşam alanlarımızı yok ettiğini farkında değiller mi diye. Fakat neyse ki, çevreyi kirletenlerin yanı sıra çevre bilinci yüksek olan insanlarımızın sayısı da yadsınır değil. Hatta daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak adına gönüllü çalışan birçok insan da mevcut.

Bu noktada size Boyan Slat‘dan bahsetmek istiyorum. Genç yaşına rağmen küresel sorunlardan birine gerçekçi bir çözüm bulan 22 yaşındaki Slat, dünya okyanuslarını plastikten temizlemek için 2014 yılında bir proje ortaya koymuştu. Denizdeki plastik atıkları toplama fikrini henüz 16 yaşındayken bulan genç girişimci “Neredeyse balıktan çok plastik vardı” diye sitem ediyor.

Ellen MacArthur Vakfı ile Dünya Ekonomik Forumu‘nun, geçtiğimiz aylarda denize karışan plastik miktarlarını inceleyerek “Yeni Plastik Ekonomisi” başlıklı raporu da eğer denize plastik atmaya mevcut hızda devam edilirse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağını ortaya koymuştu. Ancak Slat, okyanusları temizleyebilme hayalini gerçekleştirebilmek için gerekli olan 150 milyon euro ile petrol şirketleri tarafından bilgi ve teknik birikim gereksinimini karşılayabilirse plastik atıklar balıkların önüne geçemeyecek gibi görünüyor.

1 kilo plastiğin temizlenmesi için 13 lira yeter

Bunu sağlayabilmek için ise Slat kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. The Ocean Cleanup adında, çoğunluğu araştırmacı ve mühendis 100 dolayında gönüllüden oluşan bir vakıf kurarak hayallerine bir adım daha yaklaşan Slat, şimdi de projesine mali ve teknik destek bulmak için Norveç’in Stavanger kentinde düzenlenen Petrol Fuarı’na katıldı. Havacılık Mühendisliği öğrencisi olan Boyan Slat, burada petrol şirketlerinden de büyük ilgi gördü. Vakıf, 15 kuruluş ve 3 bin dolayında yatırımcıdan aldığı destekle gerçekleştirdiği araştırma ve denemelerin sonucunda projenin ekonomik ve uygulanabilir olduğu konusunda 530 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporun ulaştığı sonuçlara göre okyanuslarda yüzen 1 kilogram plastik atığın temizlenme maliyeti 4 Avro 53 cent yani yaklaşık 13 lira olacak.

Slat, projesine yeterli desteği bulduğu anda projesini hayata geçirecek. Eğer siz de okyanusların temizlenmesi için projeye katkıda bulunmak isterseniz lütfen tıklayın.

Kaynak: DHA

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Esnek çalışma iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir silah olabilir

Citrix’in de destek verdiği Yeşil Gelecek Endeksinin (Green Future Index) ortaya koyduğu üzere, yeni çalışma modelleri yalnızca konfor sağlamakla kalmıyor, iklim değişikliğiyle mücadeleye anlamlı bir...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...
Duygu Aksoy
Duygu Aksoy
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü'nden mezun.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol