Ana SayfaKategorisizKişilikler her yerde: Hamam böcekleri

Kişilikler her yerde: Hamam böcekleri

-

Kişilik sadece insanda olan bir şey değil. Nedir kişilik dediğimiz şey? Tercihlerimiz mi yoksa alışkanlıklarımız mı? Bakalım sevgili hamam böceklerinde neler varmış…

Yeni araştırmanın gösterdiğine göre hamam böceklerinin, termitler ve karıncalar gibi diğer böceklerden farklı olarak kendi eşsiz kişilikleri var ve cesaret ile çekingenlik gibi kişilik özellikleri sergileyebiliyorlar. Bu durum, korkutucu böceklerin neredeyse her şeye göğüs germede neden bu kadar iyi olduklarını açıklamaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu, onların bizim korktuğumuzdan bile daha akıllı oldukları anlamına geliyor.

Libre de Bruxelles Üniversitesi’ndeki bilim insanları, üç ay boyunca yaklaşık 300 Amerikan hamam böceği (Periplaneta americana) örneğini incelediler. Araştırmacılar bu hayvanların davranışının, grup dinamiklerinin yanısıra onların kişisel tercihleri tarafından da nasıl etkilendiğini merak ediyorlardı.

Tüm canlılar arasında, hızlı karar verme becerileri sebebiyle hamam böceklerinin üzerinde çalışmayı seçtiler; yavaşça içeriye girip bir tanesine terlik atmayı denemiş olan herhangi biri, bu beceriyi iyi bilir.

Baş araştırmacı Isaac Planas, çalışmayı daha detaylı şekilde açıklayan videoda şöyle söylüyor:

“Hamam böcekleri basit bir hayvandır fakat az miktarda bilgi ve etkileşim ile karmaşık bir karara varabilirler.”

Her deneyde, 16 hamam böceğinin arkasına küçük mikroçipler bağlandı ve böcekler parlak bir ışık altında bulunan alana bırakıldılar. Alan, karanlığı seven böceklerin çok ihtiyaç duydukları sığınağı sağlayan iki adet yuvarlak “siper” barındırıyordu.

Takım, hamam böceklerini üç saat boyunca yalnız bıraktı ve mikroçipler aracılığıyla onların davranışlarını izledi. Hamam böceklerinin ışıktan nefret ettikleri ve grubun sağladığı korumayı sevdikleri bilindiği için, bir hamam böceği siperin altına sığınır sığınmaz geri kalanlarının da hemen aynı hareketi yapacağını düşünürsünüz. Fakat araştırmacılar, hamam böceklerinin siper ararken geçirdikleri zaman miktarının önemli oranda değişiklik gösterdiğini buldular.

Her bir hamam böceği, alanda bir hafta boyunca üç defa test edildi ve aylar süren gözlemden sonra, hamam böceklerinin eylemlerinin sadece grubun geri kalanından etkilenmediği, aynı zamanda kendi kişisel tercihleri ve özelliklerinden de etkilenmekte olduğu anlaşıldı.

Sonuç olarak bireyler, ışıkta kalıp kalmadıkları konusunda sorumluluk sahibiydiler. Üstelik bu durum onları, basitçe sosyal bir hiyerarşiyi takip ediyor görünen karıncalar ve termitler gibi diğer böceklerden ayırıyordu.

Reuters’ın bildirdiği üzere, Araştırmacılar, hamam böceklerinin değişen kişiliklerinin, yeni ortamlara uyum sağlama yeteneklerini açıklayabileceğini söylüyorlar; ‘daha cesur’ olan hamam böcekleri yeni ortamlara doğru atılmaya cüret ederken, diğerleri ortamın güvenli olup olmadığını görmek için geride kalıyor.

Takım bu sonuçların, benzer davranış kalıpları gösteren bir dizi hayvan hakkında daha fazla şey anlamalarına yardımcı olacağını umuyor.

Planas, Reuters’a şöyle söylüyor, “Bir karara varan eşit bireylerin oluşturduğu bir grubumuz var ve örneğin koyunlarda, yarasalarda, bazı maymun türlerinde, balıklarda, kuşlarda ve hatta bu durumda insanlarda görebileceğimiz gibi fikir birliği içinde karar verebiliyorlar.”

Kendisinin bir sonraki adımı, hamam böceği davranışının ve öğrenişinin grup zihniyetini nasıl etkilediğini incelemek olacak. Ayrıca bütün bunlar etkileyici olduğu kadar, o çalışmanın sonuçlarını öğrenmekten de aynı oranda korkuyoruz.

Araştırma Proceedings of the Royal Society of London B bülteninde yayınlandı.

Kaynak: https://popsci.com.tr/hamam-boceklerinin-de-kisilikleri-var/ Görsel sciencenews.org’dan alınmıştır.

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
BilimFaresi
BilimFaresi
Bilimsel haberler ışığında evreni ve yaratılışı daha da iyi tanımaya çalışıyorum. Bilgileri paylaşmaya, ışığı ve kelamı taşımaya niyetiyle oluyor her şey.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol