Ana SayfaKültür & SanatDans & PerformansBilsart - Ağustos 2019 Sergi Programı

Bilsart – Ağustos 2019 Sergi Programı

-

Eksiğiyle Tamam
1 Ağustos – 31 Ağustos 2019
Küratör: Performistanbul

Performistanbul – Bilsart iş birliği ile performans sanatını Ağahan ödüllü B2 Evi’ne taşıyor.

Bilsart, 01-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında, küratörlüğünü Performistanbul’un üstlendiği, Leman S. Darıcıoğlu’nun B2 evinde gerçekleştireceği Eksiğiyle Tamam adlı performansın canlı yayın üzerinden sergilenmesine ev sahipliği yapıyor.

Bilsart ve Performistanbul iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında, ilk defa Ağahan ödüllü B2 Evi’nde uzun süreli bir performansa yer veriyor ve kapılarını sanatçıyla izleyicilere açıyor. Performans süreci ise bambaşka bir şehirde bulunan, video sanatına odaklı Bilsart’ın mekânından canlı olarak gösterilerek iki farklı lokasyondan izleyiciyle buluşuyor.

Bu ev ‘tamamlanmayı’ isteyen bir halde değil, eksikliğine sahip çıkıyor aksine. İnsanın ötekine karşı sonsuz şeffaflığı, öteki ile sonsuz birleşim, sonsuz paylaşım, sonsuz alışveriş peşinde değil. İnsanı kendindekiyle yetinip göğe, denize, ağaca, toprağa bakmaya, durmaya çağırıyor. O yüzden burada arzu imkânsız eksik nesnesini aramıyor, kendindeki ne ise onu yaşıyor. Leman S. Darıcıoğlu

Son yılını, sonsuz tekrar nosyonu ile imkânsızlık, tükenme hislerine dair bir sınır araştırması üzerine düşünmek ile geçiren Leman Sevda Darıcıoğlu, Ağustos ayı boyunca, haftada 6 gün, günde 6 saat sürecek olan performansı ile yıl boyu üzerinde çalıştığı bu nosyonları Ayvacık, Büyükhusun köyünde bulunan B2 evine taşıyor. Performans, tohumunu B2 evinin mimarisinden alarak filizleniyor ve izleyicisini açıklık-açık(ta) olmak/kapalılık-kapa(n)ma ve kendindekiyle yetinen arzu ve her zaman eksik olan insanın kendi eksikliğini kabulü üzerine bir sorguya davet ediyor.

Eksiğiyle Tamam’ı yaratmak için B2 evi ve bulunduğu Büyükhusun köyünde teknolojiden uzak bir süre geçiren Darıcıoğlu, bu performansında; köy dinamikleri ile evin mimarisinin ona sunduğu izlekten yola çıkar ve yol onu ‘açıklık-açılmak-açık(ta) olmak/kapalılık-kapa(n)mak-kapalı olmak’a getirir. Bir yanıyla kıyı, sınır ve iki kıyı arasında kalan ve hemhâl olan bu açıklık-kapalılık sorgusunun içerisinde arzu, varlığın kendi boşluğunda durma/olma hâli üzerinden kendi eksikliği ile kalmayı, tamamlanmayı aramamayı araştırır.

Sanatçı performansına her gün altı yüzeyli bir zarı atarak başlar ve gün boyu ne yapacağını zar belirler. Zarın üstünde yer alan her simge, sanatçının belirlediği farklı bir eyleme işaret eder.

Assos’ta gerçekleşecek ve izleyiciye açık olan performans, Bilsart’ın İstanbul’da bulunan mekânında ve Performistanbul Youtube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Eksiğiyle Tamam Salı’dan Cumartesi’ye Bilsart’ın mekânından, diğer resmi tatiller ve Pazartesi günlerinde Performistanbul’un Youtube kanalı üzerinden canlı yayın ile izlenilebilir olacak.

Leman S. Darıcıoğlu hakkında:

Performans Sanatçısı (d.1985, İzmir) İstanbul’da yaşıyor.

Temel olarak performans sanatı alanında üretimini gerçekleştiren sanatçı zaman zaman enstalasyon, video ve fotoğraf gibi disiplinlerle de ilgileniyor. Sanat üretim sürecine kendisi üzerinde performatif bir araştırma olarak yaklaşıyor ve işlerini kendi limitlerini ve kendiliğini dönüştürme ve düşünmek, tahayyül etmek, hayal etmek, davranmak, olmak ve dönüşmek için yeni kavramlar yaratma aracı olarak kullanıyor. İşleri bedensel eylemin dönüştürücü gücü ve işin kavramsal/politik/etik (bu üçünü aynı anlamda ele alıyor) çerçevesi olarak iki katmanlı yapılarıyla öne çıkıyor. Bedeni ‘açılacak bir kaynak’, duygular, korkular ve sınırlar üzerine bir laboratuvar ve karşılaşmaların yoğunluk alanı olarak görüyor. An’ın ve temasın gücüne inanıyor. Bir sanatçı olarak kendisini tanımlaması gerektiğinde ‘queer sanatçı’ tanımını kullanan sanatçı, ‘queer’i sadece heteroseksüelliğin ve ikili cinsiyetin dışı olarak değil, normativitenin ötesinde bir alan olarak alıyor.

2012 – 2019 yılları arasında Sel Yayıncılık’ta yayınlanmış Queer Düş’ün adlı queer teori serisinin danışma kurulunda yer aldı. Çeşitli queer kitapların çevirmenliğini yapan sanatçının aynı zamanda Queer Temaşa (2016) adında editörlüğünü yaptığı bir derlemesi bulunuyor.

2014-2017 yılları arasında Istanbul Queer Art Collective’in bir üyesiydi.

2016-2017 arasında fuckmekitty adında bir queer performans projesi yürüttü.

2017’den itibaren performans projelerinde uluslararası performans platformu Performistanbul tarafından temsil edilmektedir.

Sanatçı projelerini çeşitli sanat galerilerinde, performans/ etkinlik salonlarında, Badischer Kunstverein, Karlsruhe, Almanya gibi sanat alanlarında, Evliyagil Müzesi, Ankara, Türkiye; Shilpakala Akademi, Dhaka, Bangladesh; Asia Art Biennale Bangladesh, Dhaka, Bangladesh; Venice International Performance Art Week, Venice, Italy; International Performance Art Festival, Warehouse9, Copenhagen, Denmark; Festival A Corner in the World; alt Bomontiada, İstanbul, Türkiye; Jeonbuk Museum of Art, Jeonju, South Korea. 15. İstanbul Bianeli’nde Pedro Gómez-Egaña’nın Domain of things adlı performansının sanatçılarından biri oldu ve Lauren McCarthy’nin Zorlu Sahne Sanatları Merkezi’nde “Digilogue 2018”in bir parçası olarak 24 hour host performansını gerçekleştirdi. Sanatçı 2016 yılında 26. Tüyap İstanbul Sanat Fuarı’nda “Enexpected Territories” dahilinde Dream Pavillion’un küratörlüğünü yaptı.

Performistanbul hakkında:

Uluslararası Performans Sanatı Platformu Performistanbul, uluslararası alanda sanatçı ve kurumlarla çalışarak yaratıcı üretimleri desteklemek ve performans sanatını daha fazla izleyiciye ulaştırmayı amaçlıyor.

50’nin üzerinde performansın gerçekleşmesini sağlayan Performistanbul, aynı çatı altında topladığı 11 performans sanatçısıyla beraber proje temelli çalışan, 20’nin üzerinde bağımsız sanatçıyla çalışmalarını sürdürüyor. “Alansız” bir kimlikten yola çıkan platform, kuruluşundan bu yana Pera Müzesi, Pi Artworks, 5533, 15. İstanbul Bienali, Caroline Garden’s Chapel (Londra), International Venice Performance Art Week ve Marina Abramovic Institute gibi seçkin organizasyon ve kurumlarla iş birliği kurdu ve kurmaya devam ediyor.

Aynı yıl, Performans sanatının birleştirici ve iyileştirici gücünden yola çıkarak, öğrencilerin, yerel ve uluslararası coğrafyada performans ve canlı sanat üzerine çalışan araştırmacılarla küratörlerin kaynaklara toplu olarak erişebileceği, ‘Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA) oluşturma kararı

alındı. Amaç, canlı sanatı daha geniş kitlelere ulaştırmak, bu disiplinden yola çıkarak günümüze uygun yeni diller, metotlar ve kavramlar keşfederek bu alandaki araştırmaların genişletilmesiyle derinleştirilmesini sağlamak. Uluslararası canlı sanat arşivi, dokümantasyonu ve yayınlarının bulunacağı bu alanda, 7000 adedin üzerinde kaynağı bir araya getirilmesi hedefleniyor. Performistanbul Yayınları’nı kurarak, Performistanbul önemli kaynakların Türkçeleştirilmesi ve yeni yayınların basılması için çalışmalara başladı.

Performistanbul SAHA Derneği’nin Bağımsız Sanat İnisiyatiflerinin Sürdürülebilirliğine Yönelik Destek Fonu 2018 – 2019 tarafından desteklenmektedir.

BİLSART hakkında:

Bilsar, yıllardır güncel sanat alanında destek verdiği projelere bir yenisini ekledi. Sanatçılara video işlerini sergilemek için yeni bir alan yaratmak ve sanatseverleri bir araya getirmek amacıyla, ofis binasının garajını kâr amacı gütmeyen ve video sanatına odaklanan bir sanat mekânına dönüştürdü. Ocak 2018 itibariyle video sanatının güncel örneklerini, 15 günde bir değişen bir programla sunan Bilsart, yine bu alana odaklanan bir kütüphaneyi de kullanıma açtı.

Bu dinamik sergi programı dâhilinde koleksiyoner seçkilerine, küratöryel projelere, workshop ve panellere yer verecek olan Bilsart, aynı zamanda sanatçı, küratör ve koleksiyoner konuşmalarına da ev sahipliği yapıyor olacak.

Bilsart’ın kâr amacı gütmeyen bu sanat mekânının ajandasında yer alan bir diğer önemli etkinlik ise genç sanatçılara görünürlük sağlayabilmek adına yapacağı açık çağrılar.

SON YAZILAR

Meet Merlijn Wolsink: A Drag Queen from Amsterdam, Catalyzer of Consciousness and More Beyond!

Photo Credit: @jitskenap Amsterdam is a crazy city! I was there for 1 month thanks to the artist in residence program that i was involved....

Solo dans partileri candır!

Konuk Yazar: Tuna Türkmen Tanıyanlar bilir. Berbat dans ederim. O yüzden insan içinde dans etmekten hep geri durdum. Zihnim artık hangi işin üstünde, ne tür...

8 Mart Haftasında Kadınlar Sahnelerde

Kadıköy Emek Tiyatrosu'nda "Kadınlar Şenlikte" Kadıköy Emek Tiyatrosu tarafından düzenlenen şenlikte yola çıkış noktası, tanrıça Demeter ve kızı Persephone onuruna düzenlenen eski bir Yunan dini festivali...

Çağımızın En Büyük Şovmeni – Kaan SEKBAN

Herkesin Kuzeni Sosyal medya fenomeni olarak tanındıktan sonra esprilerini sahneye de taşıyan Kaan Sekban, son yılların dikkat çeken isimlerinden biri haline geldi. Kaan Sekban, on yıl bankada...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol