Ana SayfaYaşamKadınDünyayı değiştiren 10 vegan kadın

Dünyayı değiştiren 10 vegan kadın

-

8 Mart’ı geride bıraktık. Biliyoruz ki 8 Mart, cinsiyet eşitliğine hız kazandırmak için eylem çağrılarında bulunmanın yanı sıra kadınların sosyal, ekonomik ve politik başarılarını ön plana çıkaran bir gün. Biz de sizler için, eylemleri ile dünyayı değiştiren 12 ilginç vegan kadını tanıtan bir yazı hazırladık.

1-Doktor Melanie Joy

Melanie Joy; Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows: An Introduction to Carnism (Neden Köpekleri Severken Domuzları Yer ve İnekleri Giyeriz: Karnizme Giriş) adlı ödüllü kitabında kullandığı “karnizm” sözcüğünü dünyaya tanıtmasıyla tanınıyor.

Strategic Action for Animals and Beyond Beliefs: A Guide to Improving Relationships and Communication for Vegans (İnançların Ötesinde, Hayvanlar İçin Stratejik Adımlar; İlişkileri ve İletişimi Geliştirmek için Veganlara Bir Rehber), Vegetarians, and Meat Eaters (Vejeteryanlar ve Et Yiyenler) isimli bir kitabı daha var.

Harvard mezunu psikolog, genelde ana akım medyada kendinden söz ettiriyor. Dünyanın her yerinden farklı vegan kişilere eğitim veriyor, TEDx’te de Toward Rational, Authentic Food Choices(Türkçe Altyazılı) isimli 600,000’den fazla izlenen konuşmayı yapıyor.
Doktor Joy, küresel şiddetsizlik kapsamındaki çalışmaları adına Ahimsa Ödülü (geçmişte Dalai Lama ve Nelson Mandela’ya verilmişti) de dahil pek çok ödüle layık görüldü.

2- Doktor Pam Popper

Doktor Pam Popper; beslenme, ilaç ve sağlık uzmanı olarak dünyaca tanınan bir kadın. Aynı zamana natüropat olan Popper, Wellnes Forum Health Enstitüsü’nde yönetici müdürlük yapıyor. Washington’daki Physicians’ Committee for Responsible Medicine Enstitüsü’nün yönetim kurulunda çalışıyor. Dünyaca tanınan Pam Popper, Processed People and Making a Killing and Forks Over Knives filmi de dahil pek çok filmde rol aldı. Birçok kitap yazdı. En son çıkan kitabı ise; Food Over Medicine: The Conversation That Can Save Your Life.

3- Angela Davis

FBI’nın En Çok Aranan 10 Kişi listesinde adı geçen Angela Davis 2009 yılında vegan olduğunu duyurduktan sonra modern aktivizmin anneannesi olarak görülmeye başlandı.

1960 yıllarından beri insan haklarını ve ilerici siyaseti savunuyor. Sosyalist bir bilimci olarak, dünyanın her yerinde ders verdi ve pek çok üniversitede çalıştı.
Geçtiğimiz zamanlarda, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi’nde gerçekleşen büyük bir konuşmada insan hakları ve hayvan hakları arasındaki bağlantıyı tartıştı. Bu konuşmada; “Duygusal varlıklar; McDonald’s, KFC gibi yerlerde insanların hastalanmasına neden olan yiyeceklere ve kâra dönüştükleri zaman acıya ve işkenceye maruz kalırlar” dedi.

Angela; önyargı ve kâr temelindeki yaşamları değersizleştirmenin durdurulması gerektiğinin üzerine basarak hayvan özgürlüğü ve ilerici siyaset arasındaki boşluğu ortadan kaldırarak, insan ve hayvan haklarını eşit haklar ile tartışmaktadır.

4- Aph Ko

Black Vegans Rock projesini başlatan Aph Ko; hem bir akademisyen, hem bir yazar hem de bağımsız bir dijital içerik üreticisi.
Aphro-ism: Essays on Pop Culture, Feminism (Afro-izm: Pop Kültürü ve Feminizm Üzerine Denemeler) ve Black Veganism from Two Sisters (İki Kız Kardeşten Siyah Veganizm) isimli kitapların yardımcı yazarı. Çalışmaları; The New York Times, Black Youth Project, Huffington Post, VegNews ve Vegan Yaşam Dergisi gibi mecralarda yayınlamakta.

Film sektöründeki çalışmaları arasında da Jacqueline Olive tarafıdnan çekilen Always in Season isimli belgesel niteliğindeki filmin yardımcı yönetmenliği bulunuyor. Ko ayrıca, The Invisible Vegan isimli filmde danışman rolünde oynadı. 2017 yılında P.E.A (İnsan, Çevre, Başarı) Ödülü’ne aday gösterildi.

5- Miley Cyrus

Amerikalı şarkıcı, besteci ve oyuncu Miley Ray Cyrus; hayvan hakları ile ilgili mesajlarını yaymak için genellikle büyük platformları kullanan açık sözlü vegan bir savunucusu.
2013 yılında MTV tarafından Yılın Sanatçısı olarak seçilen Cyrus; 2008 yılında Times’ın En Etkili 100 İnsan listesinde er aldı ve 2014 yılında büyük bir hayran kitlesi kazandı.

Instagram’da yaklaşık 76 milyon takipçisi olan Cyrus, ünlü bir vegan olarak oldukça etkili bir isim. Vegan yiyecek fikirlerinin yanı sıra suistimal ve avlanmaya karşı gönderiler de paylaşıyor. Cyrus, bağımsız vegan markaları desteklemeyi de seviyor. Mesela Beyond Skin adlı bir ayakkabı markasının ürünlerini fotoğraflarında ve videolarında paylaşıyor. Ünlü şarkıcı aynı zamanda nişanlısı Liam Hemsworth ile vegan bir çift olarak da oldukça tanınıyor.

6- Ingrid Newkirk

Ingrid Newkirk, hayvan hakları yardım kuruluşu olan PETA’nın başkanı ve kurucusu olarak tanınıyor. Kendini kölelik karşıtı olarak tanımlayan Newkirk; Save the Animals! 101 Easy Things You Can Do (Hayvanları Koru! Yapabileceğin 101 Basit Şey) ve The PETA Practical Guide to Animal Rights gibi kitaplar da dahil pek çok kitap yazdı.

PETA, kurulduğu günden bu yana, laboratuvarlarda gerçekleşen korkunç hayvan deneylerini teşhir etmek de dahil birçok önemli olayı gerçekleştiren bir kuruluştur. Bu kuruluşa göre; “PETA, Kuzey Amerika’nın en büyük at kesim çiftliğini kapattı, büyük tasarımcıları ve yüzlerce şirketi kürk kullanımını durdurmak için ikna etti, hayvanlar üzerindeki araba kazası deneylerini sonlandırdı, kötü durumdaki hayvanları kurtardı, okulların alternatif tahlillere geçmesine yardım etti ve milyonlarca insana vejetaryenlik, evcil hayvan bakımı ve daha birçok konu hakkında bilgi verdi.”

7- Sia

Altın Küre adayı Avustralyalı müzisyen Sia Furler, 2014 yılında veganlığa geçmeden önce uzun yıllar boyunca vejetaryendi. Hayvanları sahiplendirmeye yardım etmek ve kısırlaştırmayı teşvik etmek için hayvan hakları yardım kuruluşu olan PETA ile çalışmakta.

“Oscar Yasası” olarak tanınan bir kampanyanın parçası olarak; ünlü şarkıcı Jon Stevens, Paul Dempsey, Rachael Leahcar ve Missy Higgins gibi isimlere katılarak büyük ölçekli evcil hayvan yetiştiriciliğine karşı protestolarda bulundu. Beagle Özgürlük Projesi’nin de destekçisi olan Sia, 2016 yılında PETA tarafından “Best Voice for Animals (Hayvanların En İyi Sesi)” Ödülü’ne aday gösterildi.

8- Fiona Oakes

6 yaşından beri vegan olan Fiona Oakes; 17 yaşında dizkapağı yaralanması geçirmesine rağmen 3 dünya rekoruna sahip olan İngiliz maraton koşucusu.
Oakes, yaklaşık 400 kurtarılmış hayvana yaşam sağlayan Tower Hill Stables Hayvan Barınağı’nı işletmektedir.

Barınak, suistimal ve sömürü konularıyla uğraşırken; Fiona, içinde yaşadığımız dünyanın karşılaştığı en büyük tek sorun olduğuna inandığı “Fiona Oakes’ı” kurdu; bir sürdürülebilirlik projesi.
Şu anda ise Oakes, What the Healt’ın yardımcı yönetmeni olan Keegan Kuhn’un yaptığı Running for Good isimli yeni belgeselin konusu.

9- Doktor Breeze Harper

Dr. Breeze Harper, The Sistah Vegan Projesi’nin yaratıcısı. Ayrıca; Sistah Vegan: Black Female Vegans Speak on Food, Identity, Health, and Society (Siyahi Kadın Veganlar Yemek,Kimlik, Sağlık ve Toplum Hakkında Konuşuyor) isimli çığır açan bir antolojinin de editörlüğü yapmakta.
2016 yılında, Humane Partisi Başkan Yardımcısı adaylığına aday gösterildi ve şu anda Racial Tension Headaches: A Critical Race Feminist’s Journey Through ‘Post-Racial’ USA’s Ethical Foodscape  isimli diğer kitabı üzerine çalışıyor.

10- Kat Von D

Amerikalı dövme sanatçısı, televizyon kişiliği ve makyaj girişimcisi Kat Von D; hayvan hakları ve veganlık konularında açıksözlü bir savunucu.
Gelecek yıl, mantar derisi de dahil olmak üzere kumaştan yapılmış ve tüm cinsiyetler için tasarlanmış bir ayakkabı serisini piyasaya tanıtacak.
Von D, Forks Over Knives adlı bir belgeseli izledikten sonra vegan olduğunu belirtiyor.
“Veganlık beni değiştirdi. Seçimlerimin diğerlerini; hayvanları, etrafımdaki insanları ve yaşadığımız gezegeni nasıl etkilediğini görmek için kendi geçmişime bakmayı öğretti. Bana göre veganlık, bir bilinçlilik.”

 

Kaynak: PlantBasedNews

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...
Ezgi Kaplan
Ezgi Kaplan
Ingrate et solitaire marche

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol