Ana SayfaKategorisizGrafenle yeni dönem: 1 atom kalınlığında, kuvvetli görüş sağlayan gece mercekleri

Grafenle yeni dönem: 1 atom kalınlığında, kuvvetli görüş sağlayan gece mercekleri

-

2010 yılında Manchester Üniversitesi tarafından geliştirilen ve fizik alanında Nobel ödülü alan “grafen”, müthiş karakteristik özellikleriyle yeni uygulama alanları buluyor.

Grafenin oldukça enterasan bir malzeme olduğuna; aşırı ince, hafif, esnek ve çok sağlam yapısıyla bilimde birçok konuda çığır açacağına bir önceki yazımda değinmiştim. Şimdi de grafen; incecik, süper güçlü gece görüşü sağlayan mercekler üretmek için kullanıldığı yeni bir uygulama alanıyla gündemde. Etkileyici ve kullanışlı birçok özelliğinin yanı sıra, grafenin görünür ışık ve ultraviyole ışık kadar, tüm kızıl ötesi ışın spektrumuna hassas olması da kullanım alanlarını arttırıyor.

Gizmodo’nun raporuna göre, grafen kullanılarak yapılan mercekler, grafenin müthiş özellikleri sayesinde hantal gece görüş dürbünlerinin yerine geçebilecek. Güvenlik uygulamalarından acil servislere birçok alanda işe yarayabilecek olan bu pratik ve güçlü mercek, gece görüşü alanında çığır açacak.

Etkileyici bir grafen uygulamasç 1 Atom kalçnlçßçnda kuvvetli gîrÅü saßlayan gece mercekleri

MITden (Massachusetts Institute of Technology) bilim insanları bu yeni tasarımlarını ticari olarak kullanılabilecek seviyeye getirdi. Grafen teknolojisine dayalı termal algılayıcılar bir atom kalınlığında, yani oldukça ince ve günümüzde kullanılan gece görüş cihazlarının yetersizliklerinden arınmış durumda. Meselâ; günümüzdeki gece görüş gözlükleri birkaç algılayıcı kullanmadan tüm kızılötesi ışığı tarayamıyor. Bu da hem mâliyeti hem fiziksel yükü arttırıyor. Ayrıca, güncel sistemler uzun mesafedeki ısı desenlerinin görülmesi için aşırı soğutma (kriyojenik soğutma) ihtiyacı gerektiriyor. Oysa yeni sistem bu ihtiyacı tamamen ortadan kaldırıyor. Böylece hem fiyatta, hem yükte hafiflik sağlanıyor, kullanım pratikliği de cabası oluyor.

Gece görüşü 1 atom

Geçen yıl Michigan Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı yine grafen kullanarak tırnak büyüklüğünde bir cihazla oda sıcaklığında, soğutma işlemine gerek kalmadan kızılötesi ışınları tespit edebilmişti.

American Chemical Society (ACS) – Nano Letters bilimsel dergisinde yeni yayınlanan MIT çalışmasının, yapılan ilavelerle çok yönlü hâle geleceği de vurgulanıyor. Bu çalışma mevcutlarından çok daha ucuza oldukça ince, esnek ve şeffaf bir ürün manasına geliyor. Gece görüşü için hantal cihazların yerini incecik kontakt lenslerin almasına az kaldı.

Görünen o ki, gece görüşü sağlamak oldukça pratik bir hâl alacak ve birçok alanda olduğu gibi felaketlerde ilk yardım konusunda da büyük bir adım atılmasını sağlayacak. Bu mercekler, yakın gelecekte çok popüler olması beklenen giyilebilir elektronik cihazlar açısından da bir çığır açabilir.

Kaynak: Science Alert, IFL Science

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol