Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/u2082850/gaiadergi.com/wp-includes/taxonomy.php on line 4620

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/u2082850/gaiadergi.com/wp-includes/taxonomy.php on line 4620

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/u2082850/gaiadergi.com/wp-includes/taxonomy.php on line 4620

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/u2082850/gaiadergi.com/wp-includes/taxonomy.php on line 4620

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/u2082850/gaiadergi.com/wp-includes/taxonomy.php on line 4620
Ana SayfaEkolojiDoğaKazmayı küreği toprağa gömüyoruz: Gıda ormanı bahçeciliği

Kazmayı küreği toprağa gömüyoruz: Gıda ormanı bahçeciliği

-

Kendinizi, etrafınızın neredeyse tamamen gıdalarla dolu olduğu bir ormanda düşleyin. Gökyüzüne baktığınızda dallarda sallanan olgunlaşmış meyveler ve yemişler görüyorsunuz. Yere doğru baktığınızda böğürtlen, yaban mersini, daha önce görmediğiniz meyveler, yararlı bitkiler var. Bu bir hayal değil! İhtiyacınız olan tek şey, gıda ormanı bahçesi tasarlamak.

Gıda ormanı bahçeciliği nedir?

Orman bahçeciliği, bitkilerin ormanlardaki sistemler gibi bir araya getirilerek birbirlerine yararlı bir ilişki geliştirmelerini sağlama ve bütünsel bir bahçe ekosistemi yaratma bilimi ve sanatı olarak adlandırılabilir. Bu sistemde meyveler, sebzeler, sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı bitkiler, mantarlar, yararlı bitkiler ve tıpkı ekosistemlerdeki gibi hayvanlar yaşayabilmektedir. Özenli ve ekosistem fonksiyonlarını iyi anlayarak bir bahçe tasarlarsanız kendi kendine yetebilen ve yüksek verimli bir bahçe elde etmiş olursunuz. Yani bu bahçeyi bir kere tasarladıktan sonra kazmayı küreği toprağa gömebilirsiniz; çünkü bu bahçe kendi kendini döndürecek bir sisteme sahip.

Tropik bölgelerde tarih öncesi bir metot olan gıda ormanı bahçeciliği terimi 1980’lerde Robert Hart tarafından geliştirilmiş bir terimdir. Hart, ılıman bölgelerde uygulanması ve ekosistem prensiplerinin adapte edilmesi konusunda çalışmalar yapmıştır.

Gıda ormanı bahçeciliğinin hem size hem doğaya avantajları saymakla bitmiyor. Yüksek verimlilikte gıda ihtiyacınızı karşılarken yüksek dozda keyif garantisi var! Kendi kendine yetebilen yani herhangi bir bakım, budama, ekme gibi klasik bahçelerde yapılan rutin işleri yapmadan gıda elde etmek mümkün.

Orman bahçeciliği yapmak için bir orman sistemine ihtiyacınız yok çünkü bu sistem ormandaki sistemler gibi bir bahçe yaratma prensibine dayanıyor. Herhangi bir alanda bu bahçeciliği yapmak mümkün, en küçük bahçeler genelde 9 metreye 15 metre büyüklüğünde yapılabiliyor. Elbette daha küçük bahçeler yaratmak mümkün. Bugüne kadar yapılan en büyük orman bahçesi ise yaklaşık 2 hektar büyüklüğünde.

Gıda Ormanı bahçeci temelde dokuz katmandan oluşmaktadır. Bir gıda ormanı, temel olarak yer örtücü bitkiler, bodur çalılar ve farklı yükseklikteki ağaçlardan oluşan türlerinin arasına ekilen meyve ağaçlarından oluşur. Monokültür sistemlerde sürekli ilaç ve gübre müdahalesi gerekmekte iken gıda ormanı bahçeciliğinde bitkiler birbirlerini desteklemektedir. Baklagiller toprağı azot yönünden beslerken mantarlar ve böcekler çürümeyi hızlandırarak minerallerin toprağa geri dönmesini sağlamaktadır.

gıda ormanı bahçeçiliği 4

Kendimizi ve toprak anayı yormadan beslenmemizi sağlamak mümkün. Hatta bu sayede biyolojik çeşitliliği koruyarak börtü böceğe yaşam ortamı oluşturmuş olacağız. Bu sistemlerde zararlı diye bir şey yok. Tek tipleşme yok. Aksine çeşitlilik ve bereket var. Haydi gıda ormanları ile donatalım her yanı!

SON YAZILAR

Güvenli sokaklar ülkesinin ölü çocukları ve hayvanları

İktidarın hayvanları tecrit etme ve öldürme hevesi, muhalefetin katliam yarışı ile birleşince sokaklar hızla hayvansızlaştırıldı 1. Artık her gün geçtiğimiz yollarda hayvanlardan kalan boşluklar karşılıyor...

Modern çağın jeolojik heykelleri: Dünyanın 70 çölünden doğan bir mimari arşiv

Apple Park’ın zeytin ağaçları arasında, dünyanın yetmiş farklı çölünden toplanan kumlarla üretilmiş dört yüzü aşkın cam sütun yükseliyor. Katie Paterson ve Zeller & Moye tasarımı "Mirage", malzemeyi jeolojik bir hafıza kartına dönüştürürken, sınırları eriten küresel bir iş birliğini simgeliyor.

Cephede enerji hasadı: Mimariyi canlı bir organizmaya dönüştürme manifestosu

Modern mimaride akıllı bina kavramı dijitalleşme ile anılırken, Hamburg’daki BIQ House bu zekayı biyolojiden alıyor. Dünyanın ilk biyoreaktif cepheli yapısı, cam panellerin içinde yaşayan mikro-alglerle hem enerji üretiyor hem de binaya dinamik bir gölge sağlıyor. Statik beton bloklardan, yaşayan organizmalara geçişin hikayesi.

Doğa kendi evini inşa ediyor: Karbon negatif bir yapı bloğu olarak “Kenevir Betonu”

İngiltere'deki Flat House, kenevir tarlasından doğan duvarlarıyla mimaride devrim yaratıyor. Karbon negatif, prefabrik ve nefes alan kenevir betonu (hempcrete) teknolojisini inceledik.
Burak Bilen
Burak Bilen
Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Hindistan'da aldığım ve deneyimlediğim yoga öğretisini paylaşmaya çalışıyorum. Ekoloji, yemek kültürü ve yoga ile ilgileniyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol