Ana SayfaKültür & SanatGrafik-TasarımVan Gogh'un gözünden Van Gogh tablolarına bakmayı kim istemez ki?

Van Gogh’un gözünden Van Gogh tablolarına bakmayı kim istemez ki?

-

Bir Van Gogh tablosunu yalnızca dış bir gözle incelerken bile gündelik yaşamda baktığınız ama görmediğiniz, göremediğiniz şeyleri görebilirsiniz. Peki, ya bir Van Gogh tablosunun içinde olsanız? Peki, ya Van Gogh olsanız? Onun gözünden baksanız?

Hiç, bir tablonun içinde dolaşmak istediniz mi? Uzun uzun ona bakarken bir anda onun içine girebilmeyi ve kim bilir belki o şemsiyeli kadının yanında yürümeyi?

Bu istek şimdi bir miktar mümkün. New York Brooklyn’li animasyoncu Mackenzie Cauley; Vincent Van Gogh’un The Night Café tablosunu, birtakım özellikler ekleyerek 3 boyutlu olarak canlandırmış. Proje aslen “görsel gerçekliğin yenilikçi kullanımlarının bir araya getirilmesini” amaçlayan bir yarışmaya gönderilmek üzere ortaya çıkmış.

Bu ışık oyunlarıyla sergilenen görsel diorama*, orijinal tablolardan titizlikle ögeler toplanıp ardından 3 boyutlu programlar/yazılımlar yardımıyla, toplanan ögelerin dijitalleştirilmesiyle oluşturulmuş. Orijinal 2 boyutlu halinde görülemeyen yerleri doldurmak için bar kenarında piyano çalan adam gibi ekstradan birkaç öge eklenmiş. İnsanların sahneyi gezerken deniz tutmuş gibi mide bulantısı hissetmemeleri için Cauley iyi seçilemeyen, biçimi bozuk perspektifleri de yumuşatmış.

Van Gogh Gece Kafesi
Van Gogh – Gece Kafesi (1888, Yale)

3 boyutlu olarak yeniden modellemek için Hollandalı empresyonistlerin** çalışmalarının ideal olduğunu öne süren Cauley, Van Gogh konusunda ise yalnızca tablolarına bakarken bile kendini orada hissettiğini söylüyor: “Van Gogh’un resimleri 2 boyutlu tuvallerde olmasına rağmen kendinizi neredeyse o mekanların ve zamanın içindeymiş gibi hayal edebiliyorsunuz.”

Tabloları incelerken yaşadığı hissiyatı videolaştıran ve projesi için kullanacak olan Cauley’in elleri dert görmesin; hem dış bir gözle Van Gogh’a hem de Van Gogh’un gözünden dış dünyaya bakabilmemize olanak taşıyan harika bir görsel çıkartmış ortaya!

Kaynak: New Scientist

*Diorama: Gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesidir. Sergi amacıyla yapılmış üç boyutlu büyük tablo olarak da tanımlanabilir.
**İzlenimcilik veya empresyonizm: 19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan ve bütün sanat dallarını, özellikle resmi etkileyen akım. Doğadaki unsurların kişinin içinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar, doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.

SON YAZILAR

Tabiat rotasında bir yeniden varoluş hikayesi: Şerivan Tutuş | Köklerin Göçü

Şerivan Tutuş, 3. kişisel resim sergisi “Köklerin Göçü” ile Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Mustafa Doğan'ın küratörlüğünde düzenlenen sergi 2-20 Haziran tarihleri...

Aynanın yansıttıkları

Bir sanat eseri bir ayna gibi sanatçının iç dünyasını, sanatçının yaşadığı dönemin düşünce biçimini, toplumun inançlarını, sanatçının kültürünü ve eğitimini yansıtmaktadır. Sanat tarihinde «ayna» birçok eserde...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Ücretsiz Grafik Tasarım ve Logo Şablonları Çevrimiçi

Yeni bir işe mi başladınız? İşi rayına oturtmak için kafanız etkileyici bir logonun nasıl elde edileceğine dair sorularla vızıldıyor olmalı. Çoğunuz, işletmenizin bir logoyu hak...
Neriman Arslan
Neriman Arslanhttp://nerimanarslan.com
Kendini bildi bileli ne uçurtmanın ipini, salıncağın zincirini; ne de kitabın sayfasını, tencerenin sapını bıraktı. Balonları şişirmek için hâlâ nefesi oldukça çocuk ve yeşil kalmanın onurlu mücadelesini verecek. Bir gün herkesin, rüzgarın uzun ıslığını saçında taşıdığını görme umuduyla yaşamakta; daimî bir yolu seyr'eylemekte. Açsan, kırsan, baksan; bütün yeryüzü her zerresinde... Velhasıl, "Ben ayaklarımın altındaki toprağa inandım."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol