Fransa parlamentosunun gıda atığına karşı önlem almak için oluşturduğu yeni yasayla birlikte, süpermarketlerin hâlâ tüketilebilir durumda olan yiyecekleri atması artık yasak! Bu düzenlemeyle birlikte her süpermarket; bir sivil toplum kuruluşuna bağışlamak, hayvan barınaklarına yollamak veya kompost yapmak şeklinde gıdaları değerlendirmek zorunda olacak.
Yoksullukla ve açlıkla savaşan kitle günbegün artarken yiyecek israfının aşırı boyutlara gelmesi Fransa’yı harekete geçirdi. Hem insanlar hem dünya için büyük ölçüde tehlikeli sonuçlar yaratan bu duruma karşı, geçtiğimiz günlerde Parlamento tarafından alınan karar, Fransa’nın gündemine oturmuş durumda.
Hafif deforme olmuş meyve ve sebzeler, ambalajları hasar almış ve yoktan yere “defolu” sayılan veya hâlâ tüketilebileceği halde son kullanma tarihi yaklaştığı için atılacak olan ürünlerin hiçbiri çöpe gitmeyecek. Artık 400 metrekareden büyük her süpermarket bu bağlamda bir sivil toplum örgütüyle anlaşma imzalamak zorunda. Yasaya uymayanlar ise 75 bin Euro tazminatla veya 2 yıl hapisle cezalandırılacak. 2025 yılına kadar gıda israfının yüzde 50 oranında azaltılacağı hedefleniyor ve öngörülüyor. (France Info adlı radyo, aynı zamanda yakıt ve enerji amaçlı da ürün bağışlarında bulunulabileceğini bildiriyor.) Aynı zamanda 39 maddelik bu yasa gereğince artık müfredatta gıda israfına önemli ölçüde yer verilecek ve çocuklar bu konuda daha fazla bilgilendirilip eğitilecek.
Fransa’nın gıda atığı yönetimi için yalnızca bir başlangıç olan bu yasa devamında çeşitli düzenlemeleri getirmeye devam edecek. Sırada kedi-köpek kaplarının zorunlu hale getirilmesi var.
“1 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor”
Gıda israfı Fransa başta olmak üzere tüm Avrupa’da önemli ve tehlikeli bir sorun. Gelişmiş ülkeler dünyadaki tüm aç insanları doyurmak için gerekenden daha fazla yiyecek israf ediyor.
Yapılan son araştırmalara göre ABD’de plastik, metal, cam ve kağıttan daha fazla yiyecek çöpe atılıyor ve sadece ABD’de her yıl 160 milyon dolarlık ürün hiç tüketilmemekte. Fransızlar yılda kişi başı 20-30 kilo arası yiyeceği çöpe atıyor ve bu 12-20 milyon Euro israfa denk geliyor. İrlanda’da, sivil toplum kuruluşu Food Cloud’un raporuna göre, her yıl 1 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. İngiltere’de ise son kullanma tarihine az kalmış veya geçmiş yiyeceklerin konteynırlarda kimyasallarla tahrip edildiği biliniyor. Bu yasaya benzer bir karar, haftada 1 tondan fazla gıda atan işletmelerin yiyecekleri çöpe atmasını yasaklamasıyla geçtiğimiz yıl ABD’nin bir eyaleti olan Massachusetts’ten geldi.
Dünya çapında üretilen tüm yiyeceklerin en az üçte biri olduğu gibi çöpe gidiyor. Çeşitli kampanyalar, uygulamanın evrenselleşmesi ve dünya çapında gerçekleşmesi için yola çıkmış durumda.
Kaynak: Washington Post, The Independent, The Guardian, The Journal, The Huffington Post