Ana Sayfaİnsan ve ToplumYeşil PolitikaParlamento’da bir Rastafaryen: Nándor Steven Tánczos

Parlamento’da bir Rastafaryen: Nándor Steven Tánczos

-

Yeni Zelanda’nın en ilgi çekici politikacılarından biri olan Nándor Steven Tánczos, 1999 ve 2008 yılları arasında Yeşil Parti’den parlamento üyesiydi.

Aotearoa (1) Yeni Zelanda Yeşil Partisi, 1999 yılında dünyanın ilk Rastafaryen Parlamento üyesi Nándor Tánczos’ın seçilmesi ile tarihe geçti. (Yeşil Politika, sf:30). 2002 seçimlerinde, Yeşiller Partisi’nden dördüncü sıradan meclise girdi.

2005 seçimlerinde, seçim gecesi itibariyle (17 Eylül), Yeşil Parti, oyların yüzde 5.07’sini aldı. Meclisten altı koltuk kazanmış oldular fakat Tánczos, 2002 seçimlerine göre üç sıra gerileyerek meclise giremedi. Bundan kısa bir süre sonra, Kasım 2005’te, Yeşil Parti Yardımcı Lideri Rod Donald aniden öldü. Yeşil Parti’nin listesindeki bir sonraki isim Tánczos, meclise geri dönmüş oldu.

Aotearoa Yeni Zelanda Yeşil Partisi’nin hem bir kadın hem de bir erkek, iki eşsözcüsü bulunur. 2006 yılında eşsözcü olmak için yarışan Tánczos, Yıllık Genel Kurul’un ülke çapındaki seçmenlerinden oluşan delegelerinin devreden oyları ile parlamento üyesi olamayan Russal Norman‘a yenildi.

Radikal yanının körelmesinden endişelenen Tánczos, “Tehlike, bizim sistemi değiştirdiğimiz kadar, hatta belki de daha çok, sistemin de bizi değiştirmesidir. Bu nedenle ayrılıyorum.” demiştir. Saate ihtiyacı olmadığını söylemiştir: “Derelerimizin, atmosferimizin ve topluluklarımızın içinde bulunduğu duruma baktığımda neyin zaman olduğunu görmek için saate bakmama gerek kalmıyor” şeklinde bir konuşma yaparak 2008 yılında parlamentodan ayrılırken sembolik bir hareket olarak saatini kırmıştır.

Genetik mühendisliğine karşı ve adalet lehine aktif kampanyalar yürütmesine rağmen, Yeni Zelanda medyası Tánczos’u, öncelikle Yeni Zelanda’da kenevir hukukunun serbestleştirilmesini savunanların sesi olarak tasvir etti. Tánczos’un fikirleri geniş ölçüde çeşitlilik gösterir. Siyasi rakipleri onu tehlikeli bir radikal olarak görüyor. Bazıları onu, ağırbaşlı ve aklı başında olmayan, komik bir karakter olarak sayıyor. Ne olursa olsun Tánczos’un destekçileri ise bunları ret ediyor. Bunun yerine onun zeki, yapıcı ve anlaşılması kolay biri olduğunu söylüyorlar.

Nándor Steven Tánczos 3

Nándor Tánczos hakkında diğer şeyler:
•Tánczos, açık kaynak yazılımı destekliyor, bilgisayarında Ubuntu Linux kullanıyor.

•Waikato Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler okudu. Unitec’ten (Unitec Institute of Technology, Yeni Zelanda’nın en büyük teknoloji enstitüsü) de sürdürülebilir arazi yönetimi diplomasına sahip. 
•Permakültür tasarımla ilgili donanımlı olan dünyadaki tek parlamenter.
•Nandor’un uyuşturucunun yanlış kullanımı hakkındaki yasa tasarısı değişikliği, Yeni Zelanda’da kenevir yetiştirmeye izin getirecek regülâsyonlara önayak oldu.
•En önemli yasama başarısı Kriminal Kayıt Yasası’dır (the Clean Slate Act). Eğer suçlu yedi yıl içinde tekrar suç işlememişse, şiddet içermeyen ceza gerektiren suçları gizlemeyi elde eder.
•Tánczos, daha önce ALCP (Aotearoa Legalise Cannabis Party) içinde siyaset yapıyordu.

1. Aotearoa, Yeni Zelanda’nın yerli halklarından biri olan Maori’ler tarafından kullanılan ismidir.

Kaynak:
Wall, D. Yeşil Politika. Yeni İnsan Yayınevi. (İ. U. Kelse, Çev.) Kasım 2013

en.wikipedia.org/wiki/Nándor_Tánczos
nandor.net.nz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

SON YAZILAR

AKP ve MHP bu sefer de Eskişehir’deki hayvanlara saldırı hazırlığında

AKP ve MHP Türkiye'nin doğasından öyle nefret ediyor ki hiçbir yerde yeşil, orman, hayvan görmek istemiyorlar. Ağacı odun, hayvanı et ya da zevk malzemesi olarak...

Tebrikler Başkan! Çağın %5 Gerisinde Kaldınız

Adalar'da 81 At Katledildi Adalar’da fayton zulmü bitmek bilmiyor. AKP’li belediyecilerin belirli aralıklarla söz verip rant için sonlandırmadığı atlı faytonculuk yıllardır Adalıları, hayvan hakları savunucularını ve...

Yeni yerli milli müşterekler: Millet Bahçeleri

Müşterek kısaca paylaşılan ortak zenginlik anlamına gelmektedir. Bu ortak zenginlik sadece doğal kaynaklar olan su, toprak, havanın yanı sıra insan yaratıcılığının eserleri olan parklar, altyapı,...

8 Eylül’de iklim için ses ver!

"İklim hareketinin sesi yerelden yükselir" sloganıyla, dünyanın dört bir yanında, 8 Eylül'de "İklim İçin Ses Ver!" diyoruz. 12 -14 Eylül'de Kaliforniya Valisi Jerry Brown'ın çağrısıyla Kaliforniya'da...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol