Ana SayfaYeşilDoğal TıpGüneşten faydalanma ve korunma yolları

Güneşten faydalanma ve korunma yolları

-

Güneşten faydalanmak ve onun zararlı hallerini bilip ona göre tedbirler almak hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımız için çok önemli. Şimdi gelelim güneşten faydalanma ve korunma yöntemlerine.

Geçmişten beri halklar açısından güneş çok önemli bir yerdedir. Kimi halkın tanrısı ve tanrıçasıdır kimi halkın yaşama karşı duruşu. Çünkü güneş yaşamı var eden en önemli ışık kaynağıdır. Yaşamı var eden bu ışık, evren ve tabii ki bizler için oldukça önemlidir. Önemlidir ki geçmişten beri psikolojik ve fiziksel hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hatta eski insanların güneş girmeyen eve doktor girer sözü tam da bu ihtiyacı özetliyor.

Güneş görmeyen hayvanlarda da hastalıklar başlarken fotoototrof (ışık yardımıyla kendi besinini kendi üreten canlılar) canlılar yani bitki ve fotosentez yapan bakteriler oksijen ve kendi besinlerini üretemedikleri için yaşam da olmaz. İnsanlar da güneş görmedikleri veya yeterli güneş göremedikleri vakit osteoporoz, ostemalazi, çocuklarda raşitizm gibi hastalıklar ortaya çıkar ve bu hastalıkların tedavisi asla sütle, yoğurtla ve ilaçla yapılmaz. Korunma yöntemi de, tedavisi de ancak yeterli ve doğru güneş ışığıyla mümkündür. Ayrıca güneşin insan psikolojisine olumlu etkisini günümüzde sadece tıp değil, modern psikoloji de savunmaktadır.

Bu durumda D vitamininin aslında vitamin olmadığını, hormon benzeri bir yapı olduğunu ve vücudumuzun bunu güneşten aldığı ultraviyole ışını (UV-B ışını) yardımıyla cildimizde aktive edilen kolesterolden oluşturduğunu vurgulamakta da yarar vardır. D vitamini vücudumuzda kandaki kalsiyum aktivasyonunu sağlar ve kemik oluşumuna yardımcı olur.

Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucu bizlere gösterdi ki güneşten yeterli yararlanmayan insanlarda D vitamini eksikliği ve haliyle immün (bağışıklık) sistemde güçsüzlük, kanser ve kronik hastalıklara davetiye verilmekte. D vitamini hayvansal gıdalardan almanın çok doğru olmadığına değinmek gerek. Gıdalar D aktivasyonu açısından bir araçtır. Siz bitkisel gıdalarla ve yosunla da D aktivasyonunu gerçekleştirebilmek mümkündür.
Birleşmiş Milletler’de yapılan bu alandaki araştırmalar, benzer sonuçları vermektedir.
Peki, güneşi bulduğumuz yerde, hazır güneş bulduk diyerek sınırsız güneş banyosu mu yapacağız? Tabii ki, hayır!

gunesEn sağlıklı güneş saati, güneşin dik açıyla vurduğu saatlerdir. Bu saatlerde güneşten yararlanmak oldukça değerlidir. Fakat güneşten yararlanırken de abartmadan en fazla 40 dakika kadar açık havada, ağaçlık, yeşillik bir alanda bulunulmalı, ev içerisinde ve camekân arkasında değil.

Melanosit hücreleri 40 yaştan sonra çok fazla aktif olmadığı için bu yaş grubuna girenler fazla güneş banyosundan mutlaka kaçınmalıdırlar. Bu hücreler, duruma göre yeterince melanin üretemeyebilirler ve bu durum cilt problemi ve kırışıklık sorununu açığa çıkabilir. İnsanı kanser eden güneş değildir. Sağlıksız yaşam tarzıdır. Kapitalizmin sağlıktan uzaklaştırıcı bu bilgisi ve güneşi öcüleştiren bu kavram terk edilmelidir.

Güneş kremi kullanırken kendinizi lütfen faktör şokuna sokmayın. Aldığınız güneş kremlerinin faktörü arttıkça içeriğindeki kimyasal madde miktarı da o kadar artmaktadır. Kullandığınız güneş kremini kendi kendinize üretebilir, aşağıda vereceğim tarifle 40 faktöre yakın bir etki elde edebilirsiniz.

gunesten koruyucu krem malzemeleriGüneşten koruyucu krem tarifi

Malzemeler

  • 250 ml Hindistan cevizi yağı
  • 15 ml buğday yağı
  • 5 ml uçucu karanfil yağı
  • 15 ml sarı kantaron yağı
  • Bu ml ölçümlerini yapabilmek için enjektör

Tüm malzemeleri cam kavanoza alınız ve tahta çubuk yardımı ile iyice homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpınız daha sonra hava almayacak bir şekilde ağzını kapatıp soğuk ve serin bir ortamda 8 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.

Güneş yanığına karşı koruyucu ve tedavi edici uygulamalar

Güneş yanığı özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına uzun süre ve doğrudan maruz kalan kişilerde ortaya çıkar. Güneşin ultraviyole ışınları ile deride oluşan sorunlar bütünüdür. Hassas ve açık tenli kişilerde güneş yanığına çok rastlanır. Bazı güneş yanıkları kaynar su yanığı gibidir.

Güneş ışınlarından yararlanma sonucu deride melanin denen pigment yapımı artmaktadır. Melanin pigmentinin artması sonucu deride bronzlaşmalar meydana gelir. Tabii fazla bronzlaşmanın sonucu da yanığa evirilmektedir.

Güneş yanığı cilt hücrelerine zarar verir, kızarıklık ve bölgesel yankı ile ağrılı sancılı yakınmalara sebep olur. Bunların yanı sıra ciltte su kabarcıkları ile kuruluklar da olur. Güneş yanığı sonucu oluşan su kabarcıklarının büyük ve yaygın olması durumunda tansiyon düşüklüğü, titreme ve baş ağrısı görülebilmektedir.

Güneş yanıklarından korunabilmek için

  • Koyu renkli ve uzun kollu, vücudunuzu örtücü ince kıyafetler giymelisiniz. Saat 11.00 ile 16.00 arası güneşlenmemelisiniz denize en fazla yarım saat girmelisiniz.
  • Tansiyon ve kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar saat 11.00 ile 16.00 arası dışarıda uzun süre kalmamalıdır. Fakat en az bu saat aralığındaki güneşten kemik hastalıklarına karşı korunmak ve bağışıklık düzeyini arttırabilmek için 20 dakika kadar faydalanmalıdır.
  • Dışarı çıkılırken mutlaka şapka takılmalıdır.
  • Güneş altında gezinirken serinlemek veya herhangi sebepten ötürü baş ıslatılmalı bu işlem yapıcı yönde bir işlem değil aksine güneş çarpmalarına ve beyin kanamalarına yol açabilecek bir yöntemdir.

aleoveraGüneş yanığına müdahale

  • Ciltteki kuruluğu azaltmak için bol su içirilmeli yeterli ve dengeli tuz tüketilmelidir. Ağrıyı azaltmak için ıslak havlu tatbiki yapılabilir.
  • Yanık olan bölgeye yoğurt sürülmesi doğru değildir yanığı iyileştirmez aksine derinleştirir
  • Aloe verayı doğrudan yanık olan bölgeye sürüp ağrıyı ve yangıyı durdurabilirsiniz.
  • Tıbbi özellikteki tıbbi lavanta uçucu yağı ile doğrudan yanık üzerine pansuman yapılabilinir.
  • Lavanta ve papatya uçucu yağlarından aromatik banyo veya kompres şeklinde yararlanılabilir

Tıbbi papatyalı zeytinyağı

25 gram kurutulmuş tıbbi papatya 100 ml’lik birinci kalite kalitedeki zeytinyağı ile dolu ısıya dayanıklı bir kavanozda karıştırılır. Bu kavanoz yarıya kadar su dolu bir tencereye konur (su banyosu) ve 2 saat kadar hafif hararetli ateşte ısıtılır. Soğumaya bırakılır ve elde edilen papatya yağı bir tülbentten süzülür ve çıkan yağ hava ve ışık almayan cam bir kaba konup serin yerde bekletilir.

Bu papatya yağını hazır edin, ihtiyaç halinde günde 3 kez güneş yanığı olan bölgeye bastırmadan sürülür.

Sarı kantaronlu zeytinyağı ve beyaz şarap

Sarı kantaronun çiçeklerindeki uç dalları toplanarak kurutulur. Kurumuş sarı kantarondan 200 gram alınır, 200 cc beyaz şaraptan ve 400 cc’lik birinci kalite zeytinyağından oluşan bir karışım hazırlanır. Bu üçlü karışım ısıya dayanıklı bir kavanozda dört gün boyunca günde birkaç kez karıştırılarak bekletilir. Beşinci günde bu kavanoz su banyosunda 3 saat ısıtılır. Sarı kantaron dalları bir tülbent yardımı ile süzülerek karışımdan çıkartılır ve elde edilen tıbbi sıvı sıkıca kapanabilen ışık etrafı folyo sarılı veya koyu renkli bir çam şişede serin bir yerde saklanır. Güneş yanığı durumunda bu tıbbi yağdan yanan bölgeye günde birkaç kez uygulanabilir.

SON YAZILAR

Tibet Gençlik Pınarı

Yaşamım boyunca pek çok hareket sistemi deneyimledim. Her hepsinin insana iyi gelen bir yanı muhakkak var ama yazımın konusu bu değil. Size, hayatınıza kesinlikle pozitif...

Kara vebaya şifa için getirilen, korsanların el koyduğu baharat; Safran

Su perisi Smilaks ve Krakos büyük bir aşk yaşamaya başlar. Bir mitoloji klasiği, belki de bir aşk hikayesi klasiği olarak tanrıların gazabına uğrarlar. Tanrılar, su...

Ot yetiştiren rahibeleri inceleyen belgesel bu sonbaharda yayınlanacak

Film, kenevirin ruhani ve tıbbi gücüne inanan yenilikçi bir grup olan ot yetiştiren rahibeleri, yani Vadinin Kızkardeşleri'ni (Sisters of the Valley) takip ediyor. İlk defa ot...

Bu içeriği zengin esrar kataloğu, herhangi bir durum, semptom veya ruh hali için mükemmel türü bulmanıza yardımcı olacak

Esrar, Kanada’nın yanı sıra git gide daha fazla eyalette yasal hale geldikçe, halka çok daha fazla çeşit temin edildi. Leafly gibi harika bir şekilde organize...
Sergen Sucu
Sergen Sucu
Diyarbakırlıyım. Savaşın içine doğmuş, barış ve doğa için çırpınan selden bir damlayım. Susuz bir yaşam olmaz. Sağlığın, enerjinin, özgürlüğün yolu da sudan geçer. Suyun metalaştırılmasına karşı ve sağlıklı, temiz, içilebilir, ücretsiz suyun toplumlaşması için Türkiye’deki ve dünyadaki mücadele kanallarında bulundum. 2009 yılından beri Doğal Tıp üzerine çalışıyorum. Doğadan geldik ve yaşamsal ne varsa hepsi doğayla ilişkilenmek zorunda. Bunun için sağlıkta ve evrende öz yönetim modelli bir yaşamı kurmak isteyenlerle doğadan bir güleç parça olarak çalışıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol